Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Reynders Europees Commissaris, straks hele herschikking in regering met Geens als premier?

Logo Business AM
Politiek

26/08/2019 | Wouter Verschelden | 3 min leestijd

Het voorspelde vertrek van Didier Reynders (MR) is een feit. Nu is het de vraag wat dat betekent voor de rest van het overgebleven demissionair minderheidskabinet.

Wat gebeurt er vandaag? Dit weekend krijgt de Europese Commissie, en de nieuwe bazin daar, Ursula von der Leyen, eindelijk de naam door van de Belg die Europees Commissaris wordt. De Belgische regering stuurt, zoals verwacht en geschreven, Didier Reynders.

Details: Reynders heeft geen ‘steun’ in de Kamer, daarover is geen debat geweest, laat staan een stemming. Maar, typisch Belgisch, er is “ook geen meerderheid in de Kamer tegen hem”, zo is te horen binnen de regering. En dus stuurt de ontslagnemende regering Michel II, met nog 38 zetels in de Kamer, toch Reynders naar Europa. Ze moesten wel een naam geven, het was een dringende beslissing.

Waarom dan precies Reynders? Er was niet echt een valabele andere kandidaat: geen enkele andere partij was bereid om de ‘prijs’ van die post te betalen. De MR wel: die zendt nu z’n zonen uit. Want Charles Michel (MR) wordt in december ook de nieuwe voorzitter van de Europese raad bij de EU. Wat nog rest van de regering loopt dus leeg.

Tussen de regels: Waar het nu echt om gaat is die fase na Michel én Reynders. Want met de premier en de vicepremier van de MR weg, en die post van Europees Commissaris naar de MR, lijkt het erop dat het premierschap naar een Vlaming gaat. De eerste vicepremier is, protocolair, Koen Geens (CD&V). Zijn naam viel ook al voor de Zestien. Het lijkt er dus toch wel heel sterk op dat die dan plots premier zou worden. Enkele bedenkingen:

  • Binnen de regering is expliciet te horen “dat er geen randafspraken gemaakt zijn”. Andere bronnen zeggen “geen weet te hebben van een andere deal dan die rond Reynders”. Dus helemaal rond is die deal met CD&V en Geens niet. Of men wil het nog niet zo hard gezegd hebben.
  • Als CD&V de post van premier krijgt, is het toch maar mager: een regering die ontslagnemend is, die nauwelijks 38 zetels haalt, die geen slagkracht heeft … Wie het ook wordt, veel eer is er niet te halen.
  • Wie in de ‘Zestien’ geraakt, heeft hoe dan ook het gouden randje van het premierschap, mag naar Europese en internationale tops. Dus hoe dan ook is het een functie met veel prestige en invloed. Niemand zal dus ‘neen’ zeggen, zeker Geens niet.

De grote vraag? Is er binnen dit en anderhalve maand een federale regering? Indien wel, dan is al het bovenstaande onbelangrijk geweest. Maar indien niet, en de kans is groot, dan krijgen we dus een nieuwe premier, een nieuwe ‘loodgieter’. Of dat dan “goede Jezuïet” Koen Geens wordt, dat weten we dan.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks