Republikeinse rebel blokkeert 40 miljard aan militaire en humanitaire steun aan Oekraïne

De Republikeinse senator Rand Paul blokkeert een hulppakket voor Oekraïne van 39,8 miljard dollar. “Mijn ambtseed is aan de Amerikaanse grondwet, niet aan een buitenlandse natie.”

Dinsdag keurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een hulppakket voor Oekraïne van 39,8 miljard dollar (38,3 miljard euro) goed. Het Huis stemde met een meerderheid van 368-57, alle 57 tegenstemmers waren Republikeinen.

De kwestie moest daarna nog naar de Senaat voor een debat, maar dat zou eerder om een formaliteit gaan. De Democraat en meerderheidsleider van de Senaat, Chuck Schumer, en zijn Republikeinse tegenhanger, Mitch McConnell, vonden beiden ruime goedkeuring voor het hulppakket bij hun achterban.  

“Ze hebben die hulp nu meteen nodig”

Maar ze werden een halt toegeroepen door de Republikeinse Senator Rand Paul, die bezwaar heeft tegen de voorgestelde uitgaven. Paul blokkeerde de goedkeuring van het hulppakket en zei: “Hoe sympathiek de zaak ook is, mijn ambtseed is aan de Amerikaanse grondwet, niet aan een buitenlandse natie. We kunnen Oekraïne niet redden door de Amerikaanse economie om zeep te helpen.”

Het zeldzame moment van eensgezindheid tussen de top van de Democraten en Republikeinen in de Senaat werd daarmee donderdag doorbroken.

Paul vroeg dat de beslissing van het Huis zou worden besproken en onderworpen aan een 60-stemmendrempel. Hij pleitte er ook voor om een inspecteur-generaal aan te stellen om toezicht te houden op de besteding van het geld in Oekraïne.

De republikeinse Senaatleider McConnell kon de rebellie van partijgenoot Paul niet smaken. “Oekraïne vraagt ons niet om deze oorlog te voeren, maar wel om de middelen die ze nodig hebben om zich te verdedigen tegen deze gestoorde invasie. En ze hebben die hulp nu meteen nodig”, zei hij.

“De overgrote meerderheid van de Senatoren aan beide zijden van het gangpad wil het hulppakket”, zei Democraat Schumer. Hij noemde het bezwaar van Paul roekeloos vond het duidelijk dat uit de opmerkingen van Paul blijkt dat hij “Oekraïne niet wil helpen”. “Het enige wat hij zal bereiken is het in zijn eentje vertragen van de broodnodige Oekraïnehulp”, aldus Schumer.

De goedkeuring van de hulppakket wordt hiermee uitgesteld tot volgende week. Een eerste procedurele stemming in de Senaat over het wetsvoorstel staat gepland voor maandagmiddag.

Pentagon

Het hulppakket zou 6 miljard dollar inhouden voor de uitrusting en training voor Oekraïense strijdkrachten, plus 4 miljard dollar aan financiering om Kiev en de NAVO-bondgenoten te helpen hun strijdkrachten op te bouwen, weet CBS News.

8,8 miljard dollar zou rechtstreeks naar de regering in Kiev gaan. 8,7 miljard dollar zou besteed worden het recupereren van wapens die het Pentagon naar Oekraïne heeft verscheept. 3,9 miljard dollar zou bestemd zijn voor de Amerikaanse troepen in de regio.

Meer dan 5 miljard dollar dient om voedsel te verstrekken aan landen over de hele wereld die afhankelijk zijn van Oekraïense oogsten en die door de oorlog zijn verwoest. 900 miljoen dollar wordt ook opzij gezet om onder meer Engelse les te geven aan Oekraïense vluchtelingen in de Verenigde Staten.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20