Republikeinse GOP is nu gewoon ‘Party of Trump’

Halverwege de Republikeinse Conventie in het Amerikaanse Charlotte wordt duidelijk dat de Republikeinse GOP (Grand Old Party) niet meer bestaat en nu de facto is omgevormd tot de ‘Party of Trump’. 

Een screenshot dat dinsdagavond van de nieuwszender MSNBC werd genomen behoeft weinig commentaar. Kijk maar even naar de drie namen onderaan. Terwijl Pam Bondi op het scherm het nepotisme van de Bidens hekelde, las de rest van de avond drie maal ‘Trump’.

In de aanloop naar de conventie besliste de GOP geen programma voor een tweede ambtstermijn te publiceren, maar gewoon ‘enthousiast de America First-agenda van de president te steunen’. De traditionele stokpaarden van de Republikeinen – vrijheid van godsdienst, de grondwet, fiscaal pragmatisme en zelfs abortus – worden niet eens meer vermeld.

Trump: de ultieme Republikeinse kampioen in de strijd tegen de Democratische vijand

De GOP is nu volledig georganiseerd rond de persoon van Donald Trump. De afwezigheid van duidelijke politieke standpunten vormt voor zijn basis geen probleem. Dat zijn plannen kunnen worden samengevat als ‘oppositie voeren tegen de Democraten’ volstaat. Trump is ‘de ultieme Republikeinse kampioen in de strijd tegen de Democratische vijand’.

Trump is erin geslaagd zijn basis te verenigen rond hun haat voor de tegenpartij. Hij zei ooit dat ‘mocht hij iemand neerschieten op Fifth Avenue’ hem dat geen stem zou kosten. In het Amerika van vandaag is dat gewoon een feit. De Democraten kleineren en de media afzeiken. Meer dan dat moet het niet zijn.

Gesteund door de Fox propagandamachine

Bijna 180.000 Covid-doden, 7 naaste medewerkers in de gevangenis of in beschuldiging gesteld, het nepotisme, de belastingontduiking, de leugens, de zelfverrijking, de corruptie, de ‘grab ‘m by the pussy’ … zijn zaken die elke president ten val zouden hebben gebracht. Niet deze. Hij overleeft het allemaal probleemloos, gesteund door de gigantische Fox-propagandamachine van de Murdochs. 

55% van de Republikeinse Fox-kijkers zegt dat Trump hun steun nooit ofte nimmer kan verliezen. Wat hij ook doet. Want Trump is nu niet enkel de baas van wat ooit de GOP was, hij is ook de almachtige ‘peetvader’ van de grote Fox-familie.

(Foto onder: Activisten projecteerden dinsdagavond het aantal Covid-19-slachtoffers boven de ingang van het Trump International Hotel in Washington)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20