Hoe kan je een Renovatielening aanvragen?

Een renovatielening kan aan worden gevraagd voor de financiering van de meest uiteenlopende renovaties zonder gebruik te hoeven maken van je eigen financiële middelen, zoals spaargelden. Het maakt hierbij geen verschil of je nu een renovatielening aanvraagt voor de plaatsing van dubbel glas, acute herstelwerkzaamheden aan je woning, plaatsing van een nieuwe keuken of een het (opnieuw) aanleggen van je tuin. Wel dien je aan te kunnen tonen aan de kredietverstrekker dat de lening gebruikt wordt voor renovatiewerkzaamheden.

Een snelle en overzichtelijke renovatielening

Schermafbeelding 2016-07-08 om 18.32.26

Een renovatielening is een leenvorm waarbij een vaste rente zal worden berekend over de openstaande schuld. De aflossing van deze schuld zal plaatsvinden door middel van het betalen van periodieke aflossingen. Dit kunnen zowel maandelijkse, driemaandelijkse, halfjaarlijkse of jaarlijkse betalingen zijn. In alle gevallen zal de aflossingstermijn, samen met andere voorwaarden en geldende tarieven, vast worden gelegd in de leenovereenkomst.

Nadat de kredietverstrekker je financiële situatie heeft onderzocht en op basis van een offerte of factuur vast heeft kunnen stellen dat de lening daadwerkelijk bedoeld is voor een renovatie, dan zal je aanvraag worden goedgekeurd. Op het moment dat je ook nog eens de leenovereenkomst hebt ondertekend voor de renovatielening zal de leensom binnen een korte tijd aan je over worden gemaakt. Zodra het geld op je bankrekening staat, kun je dus al met de geplande renovatie van start gaan.

Maak een renovatielening simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Bij een renovatielening staan een aantal factoren vooraf al vast, zoals:

 • de leensom,
 • de rente,
 • de periodieke aflossingen.

Nog voordat je de leenovereenkomst ondertekent, zul je dus precies weten waar je aan toe bent. Doordat je van tevoren op de hoogte bent van de looptijd en de kosten van een renovatielening zal de kans op vervelende verrassingen tot een minimum worden beperkt.

Voordelen van een renovatielening

Het afsluiten van een renovatielening biedt een aantal interessante voordelen, zoals onder andere:

 • je hoeft je spaargelden niet aan te spreken om de renovatie uit te kunnen voeren.
 • De leensom is snel beschikbaar,
 • Zowel huurders als eigenaars van een woning kunnen een renovatielening aanvragen,
 • de vaste rente voor de duur van de gehele looptijd van de renovatielening zorgen voor extra zekerheid. Je weet immers exact hoeveel en wanneer je het geld terug moet betalen,
 • de rente die over een renovatielening worden berekend zijn, onder bepaalde voorwaarden, fiscaal aftrekbaar.

Simulatie en inwinnen van informatie is essentieel

Voordat je een renovatielening af gaat sluiten, doe je er verstandig aan om een simulatie uit te voeren op de website van de kredietverstrekker van je keuze. Ook kun je op deze website vaak terecht voor aanvullende informatie, en dikwijls ook voor vrijblijvend advies, met betrekking tot het lenen van geld voor de uitvoering van een renovatie. In sommige gevallen zal namelijk blijken dat je voordeliger uit zult zijn met bijvoorbeeld een hypotheek, een woonlening of zelfs met een overbruggingskrediet. Vrijwel alle kredietverstrekkers zullen bovendien kosteloos een offerte verstrekken als je daar om hebt gevraagd. Hiervoor dien je, evenals voor het uitvoeren van een simulatie, een aantal persoonlijke- en financiële gegevens.

Door over voldoende informatie te beschikken kun je de meest voordelige manier vinden om een renovatie te financieren. Je kunt niet alleen de tarieven van verschillende leningen vergelijken, maar eveneens de geldende leenvoorwaarden tegen elkaar afzetten. Tarieven en voorwaarden kunnen namelijk niet alleen per leenvorm, maar ook per kredietverstrekker soms sterk uiteenlopen. Het maken van een goede vergelijking kan je dan ook een heleboel geld besparen als je van plan bent om je woning te gaan renoveren met geleend kapitaal.

Aanvragen van een renovatielening

Op het moment dat je bij een betrouwbare kredietverstrekker een aantrekkelijke renovatielening hebt gevonden, zal het tijd zijn voor de volgende stap: het indien van de leenaanvraag. In het verleden moest je voor het doen van een dergelijke aanvraag een afspraak maken bij een bank, of andere financiële instelling, die de lening aan kan bieden. Onder je arm had je dan meestal een dik pak documenten waarmee je je persoonlijke- en financiële situatie kon staven. Er ging dus meestal behoorlijk wat tijd zitten in de aanvraag van een renovatielening.

Vandaag de dag kun je gelukkig behoorlijk wat tijd besparen als je een renovatielening aan wilt vragen. Je kunt namelijk al een heleboel dingen regelen per telefoon, het internet of e-mail. Het aanvraagformulier voor een renovatielening is dan ook vaak te vinden op de website van een kredietverstrekker of kun je invullen na een simpele muisklik op een hyperlink die bij een aangevraagde offerte is gevoegd. Bij dit aanvraagformulier voeg je, eveneens digitaal, de gevraagde documenten toe om je persoonlijke- en financiële gegevens mee te bevestigen en de kredietverstrekker kan direct overgaan tot het doen van een beoordeling.

Toetsing van je situatie

Elke kredietverstrekker zal je alleen een lening willen verstrekken als vaststaat dat je in staat bent om het geleende geld ook echt terug te betalen. De persoonlijke- en financiële gegevens die je mee hebt gezonden, zullen dan ook nauwkeurig worden beoordeeld. Verder is elke kredietverstrekker bij wet verplicht om iedere aanvraag voor lening vanaf 1000 euro, of met een looptijd vanaf 3 maanden, een toetsding uit te voeren bij het CKP. Tijdens dit tijdrovende proces zal na worden gegaan of je genoteerd staat in één van de databases van het CKP, en dus of je:

 • nog schulden open hebt staan,
 • wat je leengeschiedenis is,
 • achterstanden in betaling hebt (gehad),
 • een wanbetaler bent.

Pas op het moment dat vast is komen te staan dat de kredietverstrekker een aanaardbaar risico loopt, bij het verstrekken van de renovatielening, zul je uiteindelijk goedkeuring krijgen. De toetsing bij het CKP speelt hierbij een doorslaggevende rol omdat hiermee niet alleen de kredietverstrekker beschermd wordt tegen financiële verliezen, maar ook de kredietnemer wordt behoed voor onverantwoord leengedrag. Het niet kunnen voldoen aan je betalingsverplichtingen zal immers niet alleen erg vervelende gevolg hebben voor een kredietverstrekker, maar eveneens voor jezelf (en je eventuele gezin).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20