Renault en Nissan herstructureren onderlinge samenwerking

De Franse autofabrikant Renault en zijn Japanse sectorgenoot Nissan zijn overeengekomen hun langdurig partnerschap te herstructureren. Dat hebben de twee autobouwers gemeld. In het kader van het nieuwe akkoord zal Renault zijn belang in Nissan drastisch terugschroeven. De nieuwe constructie voorziet dat elke constructeur een belang van 15 procent in het kapitaal van zijn partner behoudt.

Waarom is dit belangrijk?

De nieuwe overeenkomst voorziet dat Renault een belang van 28,4 procent in Nissan zal afstoten. Dat pakket zal worden overgedragen aan een Franse trust. Nissan wijst er daarbij op dat de stemrechten voor dit betrokken belang voor de meeste beslissingen zullen worden geneutraliseerd. Renault zou wel de financiële opbrengsten van de aandelen kunnen blijven ontvangen, tenzij dat pakket zou worden verkocht.

Stemrecht: De twee autobouwers kondigden vierentwintig jaar geleden hun partnership aan. Ook de Japanse autobouwer Mitsubishi vormt onderdeel van het samenwerkingsverband.

  • Renault zou daarbij uiteindelijk een belang van 43 procent in zijn Japanse partner verwerven. Nissan zelf kreeg een aandeel van 15 procent in de Franse groep.
  • Een belangrijk verschil was tevens dat aan het belang van Renault in Nissan ook stemrecht was verbonden. Dat was omgekeerd niet het geval.
  • Nu krijgen Renault en Nissan elk een belang van 15 procent – met een bijhorend stemrecht – in elkaars kapitaal.

Fraudeschandaal: De instap van Renault was voor Nissan een belangrijke stap om zijn voortbestaan te kunnen garanderen.

  • Dankzij de samenwerking konden de twee autoconstructeurs bovendien hun productie en technologie delen, waardoor jaarlijks tevens miljarden dollars konden worden bespaard.
  • De voorbije jaren raakte het partnership echter onder toenemende druk. De problemen waren in belangrijke mate gelinkt aan de figuur van Carlos Ghosn, de toenmalige topman van de twee autobouwers.
    • Ghosn werd in Japan immers beticht van frauduleuze praktijken en werd vijf jaar geleden aangehouden. Een jaar later ontvluchtte Ghosn het Aziatische land. Hij stelde daarbij ervan overtuigd te zijn dat hij in Japan geen eerlijk proces zou krijgen.
  • Het schandaal rond Ghosn, die vanuit Japan naar zijn geboorteland Libanon is gevlucht, deed speculaties oprijzen over een mogelijk einde van het partnership tussen Renault en Nissan.
    • De autobouwers maakten echter duidelijk dat de samenwerking in stand zou worden gehouden. Dat leidde uiteindelijk tot de herstructurering die nu wordt doorgevoerd.
    • Daarbij werd aangekondigd dat Nissan ook zal investeren in Ampère, de divisie elektrische mobiliteit die Renault heeft opgericht en die van de klassieke activiteiten met verbrandingsmotoren zal worden afgesplitst.

(kg)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20