Rellen en molotovcocktails: wat is er aan de hand op Corsica?

Corsica staat in brand. Al meer dan een week vinden grootschalige protesten plaats op het Franse eiland. Daar zijn ondertussen ook al meer dan 67 gewonden gevallen, waaronder 44 politieagenten. De aanleiding is een aanval op Yvan Colonna, een Corsicaanse nationalist die in de cel verblijft.

Waarom is dit belangrijk?

Yvan Colonna werd in 2007 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de prefect van Corsica, Claude Érignac. Colonna onderhield ook banden met terroristische organisaties. Hij is een notoir onafhankelijkheidsstrijder die op het eiland een heldenstatus geniet.

Colonna werd op 2 maart in de gevangenis van Arles, in Zuid-Frankrijk, aangevallen door medegedetineerde Franck Elong Abe. Die probeerde de 61-jarige nationalist te wurgen in de sportzaal van de gevangenis. Hij overleefde de moordaanslag, maar ligt nu wel in coma.

Overheid de schuldige

De aanval leidde tot een protestgolf op Corsica. De overheid krijgt de schuld van de aanval, omdat het de nationalist tegen zijn verzoek in niet wou overbrengen naar een gevangenis op Corsica. In Bastia, een stad in het noorden van het eiland, namen zondag zo’n 7000 mensen deel aan de protesten. Al snel braken ook rellen uit.

Betogers gooiden molotovcocktails naar de politie en staken overheidsgebouwen in brand. In de hoofdstad Ajaccio werd een bank geplunderd, en stormden betogers de rechtbank binnen. De Franse overheid probeert de gemoederen te bedaren, en premier Jean Castex deelde al mee dat het speciaal statuut van Colonna, waardoor hij niet mocht worden overgeplaatst, werd ingetrokken.

Ook de rechtbank doet haar duit in het zakje, en aanvaller Franck Elong Abe werd aangeklaagd voor “poging tot moord” en “banden met een terroristische groepering”. Volgens Jean-Francois Ricard, eerste aanklager van het Nationaal Parket voor Terrorisme, heeft hij de aanval al opgebiecht. Hij noemde Colonna’s “godslasterende haatspraak” als de reden voor zijn daad.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20