‘s Werelds eerste 3D-geprinte raket klaar om de ruimte in te gaan

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Relativity Space kondigde woensdag aan dat de eerste lancering van zijn Terran 1-raket binnenkort zal plaatsvinden. Het wordt de eerste lancering met een 3D-geprinte raket in de geschiedenis.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije jaren zijn steeds meer bedrijven actief in de ruimte. Sommige onder hen proberen de ruimtevaart te democratiseren door herbruikbare raketten te bouwen. Maar dat is niet de enige manier waarop zij innoveren om de kosten te drukken.

In het nieuws: De Terran 1, de eerste draagraket van Relativity Space, zal op 8 maart gelanceerd worden vanuit de Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Dat kondigde het bedrijf aan in een tweet.

  • Het gaat voorlopig om een testlancering. Als blijkt dat de raket naar behoren werkt, zullen commerciële vluchten binnenkort worden uitgevoerd.
  • Volgens het bedrijf is de Terran 1 “het grootste 3D-geprinte object dat bestaat en dat een poging tot een orbitale vlucht zal doen”. 85 procent van de raket is met 3D-printing gemaakt. Het uiteindelijke doel is om dat cijfer op te krikken naar 95 procent.
  • Onder andere de eerste rakettrap, de neuskegel die de lading beschermt tijdens de opstijging, de negen Aeon-motoren op de eerste rakettrap en de Aeon Vac-motor op de tweede rakettrap zijn 3D-geprint.
  • Nog een potentiële primeur: de raket zal een mengeling van vloeibare zuurstof en vloeibaar methaan, kortom ‘methalox’, als brandstof gebruiken. Steeds meer spelers in de industrie willen methalox gebruiken, maar tot nu toe is nog nooit zo’n raket met succes naar de ruimte gevlogen. Een testvlucht van een Chinese methaloxraket in december mislukte.
  • Indien de Terran 1 erin slaagt om de ruimte te bereiken, wordt nog een derde primeur behaald: nog nooit slaagde een privébedrijf erin om zijn allereerste testvlucht met succes uit te voeren. 

Goedkopere vluchten

De opzet: Met zijn raketten wil Relativity Space kleine lanceringen goedkoper maken.

  • De Terran 1 zal voornamelijk gebruikt worden om kleine satellieten in een baan rond de aarde te plaatsen. De raket is slechts in staat om zo’n 1.250 kilogram naar de ruimte te brengen, een stuk minder dan grotere raketten zoals de Falcon 9 van SpaceX, die meer dan 22 ton in een lage baan rond de aarde kan plaatsen.
  • Maar zo’n grote lancering kost behoorlijk wat geld. Kleinere lanceringen blijven goedkoper, wat de kostprijs voor kleine satellietbedrijven moet drukken. 
  • Toch belangrijk om op te merken: de Terran 1 zal nog niet herbruikbaar zijn. Relativity is echter al bezig aan de ontwikkeling van de Terran R, die dat wel moet zijn. Die raket zal in 2025 op de markt komen. 
Meer