‘s Werelds eerste 3D-geprinte raket slaagt er niet in om baan rond de aarde te bereiken

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwe space race? Schrijf je dan nu via deze link in op Space Insider van ruimtefanaat Andrei Stiru en ontvang elke week de nieuwste weetjes over de ruimte in je inbox.

Het Amerikaanse bedrijf Relativity Space probeerde vrijdagnacht voor het eerst een 3D-geprinte raket in een baan rond de aarde te brengen. Hoewel dat niet lukte, is de missie alsnog historisch.

Waarom is dit belangrijk?

De wereld van de ruimtevaart wordt op zijn kop gezet door de opkomst van private spelers, die op innovatieve manieren de kostprijs voor een lancering proberen te drukken. Maar raketten naar de ruimte brengen is niet gemakkelijk. Het is dan ook zeldzaam dat de allereerste lancering van een bedrijf lukt.

In het nieuws: De lancering van de Terran 1-raket van Relativity Space verliep aanvankelijk goed, maar na zo’n drie minuten liep er alsnog iets mis, waardoor het tuig geen baan rond de aarde kon bereiken.

  • Toch werden een aantal belangrijke mijlpalen behaald. De Terran 1 overleefde bijvoorbeeld Max-Q, het punt waarop de structurele lading op de raket het hoogst is. Later lukte ook de scheiding van de twee rakettrappen.
  • Na de scheiding mislukte het echter. De tweede rakettrap, die tijdens een normale missie een lading in een baan rond de aarde moet plaatsen, ging verloren. 
  • Toch is Relativity Space niet ontmoedigd. Het bedrijf zegt dat het genoeg data heeft verzameld om te bewijzen dat 3D-geprinte raketten in staat zijn de ruimte te bereiken.

Routinematige mislukkingen

Uitgelicht: De lancering van Relativity kan alsnog een succes worden genoemd. De meeste bedrijven slaagden er tijdens hun eerste vlucht niet in om een baan rond de aarde te bereiken. 

  • SpaceX, intussen een van de grootste spelers in de ruimtevaart wereldwijd, slaagde er niet in om zijn eerste drie raketten met succes te lanceren. Het bedrijf ging zelfs bijna bankroet, maar tijdens de vierde poging lukte het eindelijk om een lancering correct uit te voeren.
  • Ook de eerste lancering van Virgin Orbit in 2020, een spin-off van Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Richard Branson, lukte niet. Hoewel het bedrijf intussen al enkele succesvolle lanceringen heeft uitgevoerd, mislukte de laatste poging in januari, tevens de eerste lancering vanop Europees grondgebied.
  • Maar niet enkel bedrijven slagen er vaak niet in om een eerste lancering uit te voeren. Eind vorig jaar mislukte de eerste lancering van de Vega C, een nieuwe Europese draagraket, terwijl in maart de Japanse H3 er niet in slaagde om van de grond te komen.
  • Het feit dat Relativity bijna de ruimte bereikte tijdens zijn eerste vlucht, is dus goed nieuws voor het bedrijf. De kennis die werd opgedaan, heeft alsnog een grote meerwaarde, zegt mede-oprichter van Relativity Tim Ellis op Twitter. (kg)
Meer