Rel tussen Van Grieken en Rousseau krijgt een staart

Wie organiseerde nu de coronabetoging van zondag? Niet onbelangrijk in de rel tussen Van Grieken en Rousseau.

  • Dat Dries Van Langenhove, Kamerlid voor Vlaams Belang, veel politiek potentieel had en heeft voor extreemrechts, ontging ook partijvoorzitter Tom Van Grieken niet, toen die hem de lijst in Vlaams Brabant liet trekken.
  • Maar tegelijk blijft Van Langenhove een potentieel lastpak voor de partij. Want wat aanvankelijk voor Vlaams Belang en Van Langenhove moet gesmaakt hebben als een prachtige overwinning afgelopen zondag, met name een massabetoging tegen het coronabeleid op de been brengen, krijgt toch een bittere nasmaak.
  • Uit gelekte berichten in De Morgen en Het Laatste Nieuws blijkt dat Van Langenhove de zelfverklaarde ‘onafhankelijke’ organisatrice Sarah Melis achter de schermen aanstuurde, en met name ook aanspoorde om elke link met hem en de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden te ontkennen in de pers.
  • De VRT voerde afgelopen week Melis op, in hun programma De Afspraak. De dame kreeg daar vrije baan om haar verhaal te doen, en zich als compleet ‘onafhankelijk’ organisator van het protest en de betoging voor te stellen. Dat blijkt allerminst het geval: ze zou lid zijn van Feniks, een dekmantel voor een afdeling van Schild & Vrienden.  Dat ze zo weinig subtiel was om in een trui van Fenix op de betoging te verschijnen, deed ze af als “ik heb die gekregen omdat het koud was”.
  • Met het lekken van die gesprekken tussen Van Langenhove en Melis, kan alvast één man triomferen: Conner Rousseau (Vooruit). Die haalde al heel fel na de betoging in een post op Facebook uit: hij had het over “Vlaams Belangers en antivaxers” die de politie bekogelden afgelopen zondag.
  • Meteen reageerde Tom Van Grieken (Vlaams Belang) toen, door te stellen dat Rousseau “een ongelofelijke leugenachtige kwal is”. Hij nam fel aanstoot aan het idee dat zijn militanten of achterban de politie zou hebben aangevallen, bleef dat dagen herhalen, en daarbij Rousseau van leugens beschuldigen.
  • Of het effectief leden of militanten van Vlaams Belang waren die keet schopten, is ondertussen allerminst aangetoond. Zo heeft Van Grieken een beetje gelijk. Maar nu tegelijk wel manifest blijkt dat Van Langenhove mee achter de knoppen zat van de demonstratie, en dat doelbewust heeft willen verdoezelen door Melis te instrueren te liegen tegen de pers, zit Vlaams Belang zelf met een vervelende zaak rond de betoging.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20