Reizen vanuit je zetel: de wereld rond met een glas in je hand

Ook via dranken kan je de wereld in huis halen. Van Brazilië tot Japan, met deze vijf toppers kan je al beginnen dromen van je volgende bestemming.

Trek naar Noord-Amerika met ice wine

Als je dacht dat wijn altijd uit warmere, zuiderse bestemmingen komt, dan heb je het mis! In Canada, de staat New York en zelfs in de Amerikaanse Midwest, waar het ’s winters heel koud wordt, vind je wijngaarden.

Zoals de naam, ice wine, al doet vermoeden, zijn de druiven bevroren als ze geplukt en geperst worden. Daarom gebeurt dit meestal op een koude winternacht in december of januari.

Trek naar Noord-Amerika met ice wine

Dit moeilijk, lang en riskant proces zorgt ervoor dat de zoete dessertwijn duurder van prijs is. Maar deze wijnen zijn dan ook zeldzaam, in Europa bijvoorbeeld vind je nog amper ijswijnen want de strenge winters worden hier zeldzaam.

Waan je in Tsjechië dankzij Becherovka

Vergeet gin-tonic, haal eens Beton in huis! Oké, de naam maakt je misschien nog niet helemaal warm om deze drank te proberen, maar Beton is een cocktail gemaakt van Becherovka, een sterke drank uit Tsjechië, tonic en een beetje citroensap.

Waan je in Tsjechië dankzij Becherovka

In Becherovka zitten meer dan twintig verschillende kruiden en specerijen en het heeft veel weg van Jägermeister. Het kruidendrankje zou nog altijd volgens het originele recept uit 1807 gemaakt worden en maar enkele medewerkers kennen het volledige recept.

De mystiek van Japan in een glaasje sake

Sake, vaak Japanse wijn genoemd, wordt van rijst gemaakt en is officieel dus geen wijn. Al meer dan 2.000 jaar drinken de Japanners deze alcoholische drank. Het eigenaardige aan deze rijstdrank is dat je het zowel koud, op kamertemperatuur als warm kan drinken.

De mystiek van Japan in een glaasje sake

Sake serveren gebeurt meestal in kleine glaasjes, maar toch is het geen sterke drank want het alcoholpercentage ligt tussen 13 en 17 graden. Brouwerij ’t Anker in Mechelen houdt zich de laatste jaren bezig met de distributie en tasting van de Japanse rijstwijn.

Guinness, de trots van Ierland

Ook al zijn we in België wel wat biersoorten gewoon, de zwarte drank uit Dublin blijft uniek. Het water, de basis van het bier, komt rechtstreeks vanuit een bron in de Wicklow Mountains, en dat kan je bijna proeven bij elke slok.

Guinness, de trots van Ierland

Niet zo’n fan van de dropachtige smaak? Dan kan de simpele Black Velvet-cocktail je misschien wel bekoren. Helft Guinness, helft champagne en klaar!

Als je nog niet overtuigd bent, kan je ook gewoon het Guinness Book of Records in huis halen. Want ook dit is een product van de brouwerij, uitgebracht in 1955 om de werknemers wat leesvoer te bieden.

Dans de Braziliaanse samba met cachaça

Cachaça voor de Brazilianen is zoals bier voor de Belgen. De Braziliaanse drank bestaat hoofdzakelijk uit suikerriet en is daarmee vergelijkbaar met witte rum. Net zoals champagne is de naam beschermd en dus enkel dit soort suikerrietdranken, geproduceerd op Braziliaanse bodem, mogen zich cachaça noemen.

Dans de Braziliaanse samba met cachaça

99% van alle cachaça zal uiteindelijk het land niet verlaten maar wordt door de Brazilianen zelf geconsumeerd. En dat gebeurt voornamelijk in de populaire cocktail caipirinha. Limoenen, rietsuiker, ijs én cachaça, natuurlijk: meer heb je niet nodig om het echte Brazilië in huis te halen. De cocktail werd jaren terug trouwens vooral gedronken als medicijn tegen de griep, ook eens proberen?