“Reisbeperkingen hebben geen enkele impact gehad op verspreiding Omikron-variant”

Reisbeperkingen in de Europese Unie hadden weinig of geen invloed op de verspreiding van de Omikron-variant van het coronavirus. Dat de conclusie van een onderzoek van consultant Oxera en de organisatie Edge Health, gebaseerd op de impact van tests die in december door Italië en Finland werden opgelegd aan reizigers die naar het buitenland vertrokken.

De onderzoekers stelden in de verspreiding van de Omikron-variant geen waarneembaar verschil te hebben kunnen opgemerkt.

Individuele status

De Airports Council International Europe (ACI) en de International Air Transport Association (IATA) benadrukten in een reactie dat de resultaten van de studie steun bieden aan de ambities om reisbeperkingen te schrappen.

Oxera en Edge Health benadrukten dat nationale overheden de regels voor de toegang tot hun grondgebied niet mogen baseren op de coronasituatie in het land van herkomst van binnenkomende reizigers. “Daarentegen moet met de vaccinatiestatus van de individuele reiziger rekening worden gehouden”, luidt het.

“Zelfs indien men op strengere beperkingen op de dag waarop de Omikron-variant werd geïdentificeerd, zou de verspreiding van de besmetting niet kunnen zijn gestopt”, zeggen de onderzoekers.

“De kern van het probleem is dat varianten al wijdverbreid circuleren voordat ze worden geïdentificeerd. Dit is ook de reden waarom de World Health Organization (WHO) waarschuwde voor de introductie van een overhaast reisverbod.”

Schade

“Dit is een typisch geval waarbij men de put gaat dempen nadat het kalf is verdronken”, beklemtoont Conrad Clifford, adjunct-directeur-generaal van de International Air Transport Association, in een reactie op de studie.  

“Het testen voor gevaccineerde passagiers lijkt vanuit gezondheidsoogpunt dan ook compleet nutteloos, maar ondermijnt het passagiersvertrouwen en brengt de nationale economieën grote schade toe.”

Olivier Jankovec, directeur-generaal van ACI Europe, benadrukte eveneens dat de beperkingen vooral overlast hebben bezorgd. “Reisbeperkingen hebben wel degelijk een significant effect”, zegt hij.

“Het gaat daarbij echter niet om de volksgezondheid, maar wel om de economische stabiliteit en het levensonderhoud van de gezinnen. Het is dan ook duidelijk dat dergelijke maatregelen meer kwaad dan goed doen.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20