Regering-Wilmès blijft tot 1 oktober aan

De huidige regering Wilmès verlengt zijn regeerperiode tot 1 oktober, zo is afgesproken onder de Vivaldi-partijen. De eerdere deadline van 17 september wordt dus met twee weken opgeschoven.

De voorzitters van de zeven partijen van de Vivaldi-coalitie hebben donderdagnamiddag via videoconferentie vergaderd en hebben een consensus bereikt over wat er moet gebeuren met het aflopen van het vertrouwen in de regering op 17 september.

Het scenario wordt morgen officieel door de preformateurs voorgesteld aan de koning, maar lekte uit via De Tijd en werd kort daarna bevestigd door nieuwsdienst Belga.

Een vertrouwensstemming over de regering-Wilmes wordt met twee weken uitgesteld, tot 1 oktober, zo zou zijn beslist. Mogelijk wordt gekozen voor een tijdelijk ‘niemandsland’, waarbij de regering na 17 september aan zou blijven, zonder het vertrouwen van de Kamer te vragen en ook zonder ontslag in te dienen.

Het is ook de bedoeling dat de preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) aan zet blijven tot 21 september, om tegen dan een consensus te vinden over wie de formateur wordt.

Zes maanden

Hoewel het om een minderheidsregering gaat, kreeg de ploeg van eerste minister Wilmès op 17 maart voor zes maanden het vertrouwen van de Kamer. Dat loopt dus op 17 september af en Wilmès zelf heeft altijd aangegeven dat ze ten laatste binnen de zes maanden opnieuw het vertrouwen zou vragen. De vraag was echter of er voldoende partijen die vraag zouden steunen.

De coronabesmetting van preformateur Egbert Lachaert maakte de delicate situatie nog hachelijker. Maar nu lijken liberalen, socialisten, groenen en CD&V het eens geraakt om de regering-Wilmès twee weken verlenging te gunnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20