Regering Trump wil cannabiswetgeving terugdraaien

In de Verenigde Staten blijft de verkoop en het gebruik van marihuana strafbaar. Dat staat duidelijk in de federale wetgeving, ondanks de stappen die sommige deelstaten hebben genomen om cannabis te legaliseren.

Dat heeft Jeff Sessions, Amerikaans minister van justitie, duidelijk gemaakt in een memo aan de openbaar aanklagers. Volgens hem moeten de gerechtelijke instanties dan ook inspanningen blijven doen om de bestaande wetgeving toe te passen. Dat optreden moet volgens Sessions de druk op criminele organisaties verhogen en de groeiende drugscrisis aanpakken. Bovendien moet de gewelddadige criminaliteit in het hele land volgens de minister worden afgeremd. “Ondanks de initiatieven van een aantal lokale staten, blijft marihuana federaal een verboden product,” erkent de Amerikaanse krant Washington Post. “Vorig Amerikaans president Barack Obama had echter duidelijk gemaakt dat een repressieve aanpak van softdrugs geen prioriteit was. Sessions wil echter dat op die tolerante houding wordt teruggekeerd.” De minister zegt echter dat de bestaande federale wet moet worden toegepast. Sessions gaf eerder ook al aan niet overtuigd te zijn van het nut van medicinale toepassingen van marihuana.

Verwarring

De krant waarschuwt dat de woorden van Sessions onder meer bij ondernemers uit de opkomende marihuana-economie grote verwarring kan creëren. “De minister wil blijkbaar terugkeren naar een land dat de oorlog tegen drugs als een absolute prioriteit bestempelt,” zeggen critici. De Washington Post herinnert eraan dat Donald Trump twee jaar geleden aankondigde de verkoop van recreatieve marihuana niet met federale wetgeving te willen aanpakken. “Trump meende dat de materie door de deelstaten moest worden behandeld,” aldus de krant. Volgens Sarah Huckabee Sanders, perssecretaris van het Witte Huis, vindt Trump echter dat de federale wetgeving moet worden gerespecteerd. “De president meent dat de nieuwe richtlijn de openbare aanklagers toelaat om de grootschalige verdelers aan te pakken,” aldus Sanders. Woordvoerders van het Amerikaanse openbaar ministerie gaven aan dat het onduidelijk is of de nieuwe richtlijnen tot een grotere vervolging zullen leiden. De verantwoordelijkheid van het beleid op het terrein ligt immers bij de lokale openbare aanklagers. Er werd wel opgemerkt dat de vroegere aanbevelingen voor de marihuana-industrie een veilige haven geboden om in een aantal deelstaten ongestoord te functioneren. Een dergelijke benadering was volgens de woordvoerders duidelijk inconsistent met de federale wetgeving.

Verwarring

In de cannabis-industrie wordt erop betoogt dat de nieuwe richtlijnen de verwarring nog groter maken. “Ook onder de vorige richtlijnen was er een spanning tussen het federale niveau en de deelstaten die de sector hadden gelegaliseerd,” wordt er opgemerkt. “Dankzij die richtlijnen kon echter tot enige houvast worden geboden.” Gewezen wordt op de mogelijkheid dat aantal kandidaat-investeerders zich nu meer terughoudend zullen opstellen om in de sector te stappen. [media-credit name=”SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]   Onder meer in Colorado, waar het gebruik van cannabis is geregulariseerd, wordt met onbegrip gereageerd. Andrew Freedman, voormalig directeur marihuana-coördinatie van Colorado, zegt echter niet verbaasd te zijn met de nieuwe richtlijnen. Sessions heeft volgens hem immers altijd al chaos in de sector willen creëren.” Woordvoerders van de Drug Enforcement Administration (DEA) erkennen dat hun dienst de strijd tegen cannabis niet als de grootste prioriteit bestempelt. Wel wordt aangevoerd dat de dienst het aanvoelen heeft dat de drug in een aantal regio’s – ook in gebieden waar de sector is geregulariseerd – voor problemen zorgt. Het Fraternal Order of Police (FOP) benadrukt echter duidelijk dat de richtlijn een positieve impact heeft op de openbare veiligheid en gezondheid. “De politie is bovendien geen wetgever, maar past de regels toe,” aldus Chuck Canterbury, nationaal president van de politie-organisatie. “Wij kunnen niet zomaar uitkiezen welke wetten zullen worden toegepast.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20