Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Regering laat deals met farmabedrijven inkijken

Logo Business AM
Politiek

26/02/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). - Didier Bauweraerts / Isopix

De Raad van State geeft een positief advies over het wetsvoorstel dat inzage mogelijk maakt in de omstreden contracten tussen de regering en de farmabedrijven over dure, nieuwe geneesmiddelen. Dat schrijft De Standaard.

Onder ­minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) nam de federale regering de jongste ­jaren steeds vaker haar toevlucht tot geheime deals met de farma­bedrijven om dure, innovatieve geneesmiddelen toch op een ­betaalbare manier bij de Belgische patiënt te krijgen. De intentie daarvan is goed, maar intussen staat al bijna 30 procent van het geneesmiddelenbudget onder een geheim contract.

Stevige korting

Dat leidt soms tot omstreden beslissingen. Zo wordt een goedkoop geneesmiddel voor ouderdomsblindheid, Avastin, niet ­terugbetaald door de sociale zekerheid, maar de veel duurdere variant Lucentis wel.

Volgens het ­kabinet-De Block was er geen sprake van een meer­uitgave, omdat er in geheime ­onderhandelingen een stevige prijskorting werd bedongen. Alleen kon niemand die ­bewering van De Block verifiëren. Met een wetsvoorstel, dat ingediend is door sp.a en N-VA, zou dat wel mogelijk worden.

Laatste horde

De goedkeuring voor het wetsvoorstel van de Raad van State is een belangrijke doorbraak in het dossier van de geheime contracten. Het is de laatste inhoudelijke horde die het parlement nog moest nemen om het licht op groen te krijgen voor meer transparantie over de ­terugbetaling van dure, nieuwe geneesmiddelen.

De ­regeling geldt alleen voor contracten die in de toekomst worden afgesloten en niet voor de lopende contracten.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton