Recordaantal van 205 coronapatiënten uit ziekenhuis ontslagen

De afgelopen 24 uur zijn er 82 nieuwe doden gemeld. Dat zijn er 17 meer dan dinsdag, maar er zijn maar liefst 205 mensen genezen verklaard. Dinsdag waren er dat nog 35. Er zijn nu 13.937 mensen genezen.

Met 10.706 testen werden er ook 202 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het aantal bevestigde gevallen staat nu op 53.981. Het aantal doden komt op 8.843.

Het aantal nieuwe gevallen neemt af met 2 procent per dag, het aantal overlijdens zelfs met 4 procent per dag.

Luid zingen

Het Crisiscentrum geeft nog extra informatie mee over het risico op besmetting in het licht van de heropening van winkels. ‘Wanneer we elkaar kruisen op 1,5 meter afstand, is het risico verwaarloosbaar. Bij gesprekken die langer en intenser duren, wordt het risico groter hoe langer het contact duurt’, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Hij legt ook verder uit waarom het dragen van een mondmasker belangrijk is. ‘Als iemand hoest, kunnen er miljoenen viruspartikels worden uitgescheiden. Een masker vermindert dat aantal, maar ook niet helemaal, want er ontsnappen nog altijd een paar druppels langs de zijkant. Wie met een zware hoest zit, blijft dus beter thuis.’

De belangrijkste plaatsen waar we besmet raken, zijn plaatsen waar we samen zitten in een afgesloten ruimte. ‘En vooral als we luid praten of zingen’, zegt Van Gucht. ‘Dat gebeurt bij feestjes of op café en restaurant.’ Hij raadt aan om ook thuis zo goed mogelijk te ventileren en genoeg ramen open te zetten. Voor meer informatie verwijst hij naar de website van de ventilatievereniging ATIC.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20