Recordaantal vaccinaties na de toespraak van Macron

Nu de Fransen geconfronteerd worden met beperkingen op de toegang tot cafés en restaurants, maken ze en masse afspraken voor een eerste prik.

Naar de toespraak van de Franse president maandagavond werd reikhalzend uitgekeken. En met reden: Emmanuel Macron stond uitgebreid stil bij de noodzaak van vaccinatie om de nieuwe opmars van het coronavirus, en dan vooral de Delta-variant, in Frankrijk een halt toe te roepen.

De door het Elysée aangekondigde maatregelen omvatten onder meer de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel vanaf 15 september, maar ook een uitbreiding van de zogeheten gezondheidspas die vanaf augustus nodig zal zijn om toegang te krijgen tot cafés, restaurants, winkelcentra, vliegtuigen, treinen, langeafstandsbussen, rusthuizen en ziekenhuizen. Om een café of restaurant te bezoeken, zal men een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs moeten kunnen voorleggen.

De aankondiging van deze maatregelen hebben vrijwel meteen heel wat in gang gezet: Doctolib, een van de grootste websites die de Fransen kunnen gebruiken voor een vaccinatie-afspraak, tekende recordaantallen op na de toespraak van Macron. Stanislas Niox-Chateau, de CEO van Doctolib, kondigde aan dat de site gisteren kort na 20 uur het record had gebroken, met meer dan 20.000 afspraken per minuut, en dus een totaal van meer dan 900.000 afspraken op één avond alleen. Een absoluut record: meer dan het dubbele van de hoogste piek ooit geregistreerd.

In slechts enkele minuten moest de Doctolib-site in totaal 7,5 miljoen bezoekers opvangen, wat enkele technische haperingen veroorzaakte. De site bleef gedurende ongeveer dertig minuten onbereikbaar.

“Wij hebben de sterkste flexibiliteit ingebouwd”, verzekert de CEO van Doctolib. “U kunt kiezen uit twee vaccinatielocaties. Het verschil tussen de twee doses kan 3 tot 7 weken bedragen.” Hij voegde eraan toe dat “de vaccinatiecentra zeer goed georganiseerd zijn en dat we een voorraad van 9 miljoen vaccins hebben”.

Op het moment van schrijven, heeft 53,06 procent van de Fransen minstens één dosis gekregen, maar slechts 40,06 procent van hen is volledig gevaccineerd. In totaal gaat het om zo’n 26.838.600 mensen. Frankrijk hoopt zo snel mogelijk een vaccinatiegraad van 60 procent te bereiken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20