Rechter annuleert straf Bill Cosby voor seksueel misbruik en beveelt vrijlating

Bill Cosby (83) moet vrijgelaten worden uit de gevangenis. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Hooggerechtshof in Pennsylvania in de Verenigde Staten dat de straf van de voormalige tv-ster heeft geannuleerd. Volgens de rechter kreeg Cosby namelijk geen eerlijk proces in 2018.

Bill Cosby was jarenlang één van de populairste televisiesterren van de Verenigde Staten. De komische acteur was de ster van heel van heel wat televisieprogramma’s waarvan ‘The Cosby Show’ uit de jaren 1980 waarschijnlijk het bekendste is.

3 tot 10 jaar celstraf

Rond 2014 raakte de tv-ster echter in opspraak door heel wat beschuldiging van seksueel misbruik. De oudste incidenten daarvan dateren terug tot halverwege de jaren 1960. Doordat veel van de beschuldiging zo oud zijn, waren de meeste ervan al verjaard toen ze aan het licht kwamen.

Uiteindelijk werd Bill Cosby in 2015 toch gearresteerd en aangeklaagd voor het drogeren en aanranden van een vrouw in 2004. Die zaak stond toen op het punt om enkele dagen later te verjaren. De Amerikaanse acteur en komiek werd in 2018 voor die aanranding veroordeeld en kreeg een gevangenisstraf van 3 tot 10 jaar.

Geen eerlijk proces

Die straf is nu echter geannuleerd door een rechter uit Pennsylvania. Dat werd eerst bericht door verschillende Amerikaanse media en is later bevestigd door een woordvoerder van het Pennsylvania Supreme Court.

Die rechtbank oordeelde dat Bill Cosby geen eerlijk proces heeft gekregen. Zij halen twee fouten aan uit dat proces. Zo had Cosby in het verleden met een civiele rechtbank in ruil voor een getuigenis een afspraak gemaakt om niet aangeklaagd te worden in de zaak. Later is die getuigenis toch tegen hem gebruikt. Bovendien hebben op het proces van de komiek meerdere vrouwen getuigd waarvan de zaak al was verjaard. Die getuigenissen hebben volgens de rechter de beslissing van de volksjury beïnvloed.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20