Rechtbank Fiji verplicht Verenigde Staten om Russische superjacht op het eiland weg te halen wegens “te hoge kosten”

Een rechtbank van Fiji heeft de Verenigde Staten verplicht om een superjacht uit de eilandnatie weg te halen omdat het onderhoud van het vaartuig “geldverspilling is.”

De Verenigde Staten hebben in maart de taskforce KleptoCapture opgericht. Die eenheid van het Amerikaanse ministerie van Justitie spitst zich toe op de confiscatie van jachten en andere luxegoederen van Russische oligarchen in een poging om de Russische autocraat Vladimir Poetin onder druk te zetten.

Amadea

Een van de in beslag genomen superjachten, genaamd Amadea, ligt in Fiji. Het schip werd door de autoriteiten van eilandnatie geconfisqueerd nadat het Hooggerechtshof van het land vorige maand de Verenigde Staten de toestemming had gegeven om beslag te leggen op de jacht, weken nadat het arriveerde op het eiland. De jacht werd in verband gebracht met de op de sanctielijst geplaatste Russische oligarch Suleiman Kerimov.

Volgens de FBI kost het onderhoud van het schip, dat zo’n 300 miljoen dollar waard is, 25 tot 30 miljoen dollar per jaar. De Verenigde Staten hadden na de inbeslagname beloofd om die kosten te financieren. De regering van Fiji heeft tot nu toe echter de rekening betaald.

Jacht moet het eiland verlaten

Het Hooggerechtshof oordeelde daarom dinsdag dat de jacht de eilandnatie moet verlaten, omdat “het in bewaring houden van het vaartuig de regering van Fiji duur zou komen te staan.” “Het vaartuig voer de Fiji-wateren binnen zonder vergunning en hoogstwaarschijnlijk om aan vervolging door de Verenigde Staten te ontkomen“, voegde de rechter er nog aan toe.

De FBI zei in het bevelschrift tot inbeslagneming dat de Amadea “vrijwel onmiddellijk” na de inval van de Russische troepen in Oekraïne had geprobeerd te ontkomen aan een confiscatie door op 24 februari zijn geautomatiseerde volgsysteem uit te schakelen.

Wie is de eigenaar?

De Verenigde Staten beweren dat Kerimov de feitelijke eigenaar is van de Amadea, maar advocaat Feizal Haniff, die Millemarin Investments – op papier de eigenaar van het schip – vertegenwoordigde, had voor een rechtbank aangevoerd dat de eigenaar een andere rijke Rus was die, in tegenstelling tot Kerimov, niet aan sancties is onderworpen. Zo zou de jacht eigendom zijn van Eduard Khudainatov, de voormalige topman van de Russische energiegigant Rosneft.

Khudainatov wordt ook genoemd bij een ander in beslag genomen schip, namelijk de Scheherazade. Die jacht wordt in verband gebracht met Poetin. “Het feit dat Khudainatov wordt voorgesteld als de eigenaar van twee van de grootste superjachten ooit, die beide in verband worden gebracht met gesanctioneerde personen, doet vermoeden dat Khudainatov wordt gebruikt als een stroman om de werkelijke eigenaars te verhullen”, aldus de FBI. Vier dagen geleden heeft de Europese Unie weliswaar sancties opgelegd aan de voormalige topman van Rosneft.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20