Recente herstelbeweging op de beurs is ook te danken aan de coronacrisis en dat is geen goed nieuws

Veel Europese beursindexen hebben vorige week hun beste week beleefd in meer dan een jaar tijd. Experts waarschuwen dat beleggers de risico’s die gepaard gaan met de oorlog in Oekraïne onderschatten. Ze merken op dat er opnieuw sprake is van FOMO op de markten.

Iedere belegger herinnert zich ongetwijfeld nog de stevige correctie op de beurzen kort na de uitbraak van de coronacrisis. In net iets minder dan een maand tijd was de Bel20 bijvoorbeeld gezakt van ruim 4.180 punten tot slechts 2.730 punten, oftewel een verlies van bijna 35 procent. We zagen toen ook soortgelijke taferelen bij de andere indexen.

Stevige herstelbeweging

Wat volgde was een stevige herstelbeweging. Die beweging was toen gedeeltelijk te danken aan de centrale banken. Ze stelden toen een verstrakking van het monetaire beleid uit of pakten uit met extra maatregelen. Zo lanceerde de Europese Centrale Bank (ECB) het PEPP-programma, een noodaankoopprogramma waarmee de toezichthouder 1.850 miljard euro aan schuldpapier opkocht.

Het is die rally na de start van de coronacrisis die de beleggers afgelopen week mee heeft aangezet om massaal aandelen te kopen. Ze vrezen opnieuw een koopmoment te missen, net zoals in 2020. Dominic Wilson en Vickie Chang, strategen bij Goldman Sachs, waarschuwden afgelopen weekend dat de markt de wereldwijde implicaties van de oorlog onderschat.

“Die onderschatting maakt de beurzen nu heel kwetsbaar”, aldus de strategen. “Wat als blijkt dat er alsnog geen oplossing voor de oorlog komt? Of als de gevolgen voor de energieleveringen groter zijn dan verwacht?”

Ook Philippe Gijsels, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas Fortis, maant beleggers aan om voorzichtig te blijven. “Beleggers lijken zeer actief op zoek te zijn naar goed nieuws”, merkte hij vorige week op. “Maar de nieuwsstroom is niet altijd even bemoedigend. De situatie blijft zeer onzeker en fragiel.”

Goldman Sachs verwacht dat een verstoring in de gasleveringen een neerwaartste impact van 2,5 procentpunt op het Europese bbp kan hebben. De impact op het Amerikaanse bbp zou 0,25 procent bedragen. Volgens de strategen zou een escalatie van het conflict in Oekraïne de S&P500 naar 4.059 punten kunnen duwen. Dat is een daling van bijna 8 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag.

Centrale banken varen totaal andere koers

Voorts mogen we niet vergeten dat de centrale banken een totaal andere koers varen dan twee jaar geleden. Zo wil de ECB in het derde kwartaal het opkoopprogramma volledig stopzetten. Dat opent de deur voor een eerste renteverhoging in het vierde kwartaal. De Federal Reserve heeft intussen al de rente verhoogd. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zei dat er waarschijnlijk nog zes verhogingen zullen volgen. Ook de Bank of England houdt de voet op de rem. De toezichthouder heeft vorige week voor de derde keer op rij de rente naar boven bijgesteld.

Beleggers lijken zich (op het eerste gezicht) geen zorgen te maken over de renteverhogingen. Wall Street heeft de beursdag na de rentevergadering van de Federal Reserve zelfs in het groen afgesloten. De markt reageerde toen positief op de booschap van Powell. Hij zei dat de Amerikaanse economie zeer sterk is. Analisten reageerden eerder voorzichtig. Sommigen vrezen dat de Fed met zijn snelle renteverhogingen de VS in een recessie zal duwen, met jobverliezen tot gevolg.

Conclusie: De beurzen mogen dan wel de oorlogsverliezen zo goed als volledig hebben weggewerkt, de risico’s zijn zeker en vast nog niet van de baan. Zo kunnen onder meer de economische gevolgen van het gewapend conflict in Oekraïne nog aan de oppervlakte komen. Voorts mogen we de impact van een verstrakking van het monetaire beleid van de centrale banken niet uit het oog verliezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20