Rebellie bij Russische Burger King: 800 winkels weigeren te sluiten na eisen van internationale eigenaar

800 Russische Burger King-filialen weigeren te sluiten – ondanks de eis van Restaurant Brands International, de eigenaar van de keten, om net dat te doen.

Restaurant Brands International (RBI), dat deel uitmaakt van een joint venture die de Russische Burger King-restaurants runt, liet vorige week weten alle ondersteunende diensten voor zijn fastfoodketen op de Russische markt stop te zetten.

Minderheidsbelang van 15%

De aankondiging kwam nadat een golf van andere Amerikaanse fastfoodketens, waaronder McDonald’s, de corporate support aan hun Russische filialen opschortten, naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne.

Toch kan RBI niet voorkomen dat zo’n 800 Burgers Kings, allemaal franchisezaken, in Rusland gewoon openblijven. “Willen we alle activiteiten van Burger King in Rusland onmiddellijk stopzetten? Ja. Zijn we in staat om een opschorting van de activiteiten vandaag af te dwingen? Nee”, zei Daid Shear, President International bij RBI, donderdag in een open brief.

“Maar we willen transparant zijn over onze acties en uitleggen welke stappen we hebben genomen om ons aan te sluiten bij de internationale bedrijfsgemeenschap in reactie op de aanval van Rusland op Oekraïne en zijn bevolking.”

Shear wil dat zijn bedrijf alle eigendommen in de Russische Burger Kings, een minderheidsbelang van 15 procent, verkoopt. Maar dat blijkt niet zo simpel te zijn. “Het is duidelijk dat dit enige tijd in beslag zal nemen op basis van de voorwaarden van onze bestaande joint venture-overeenkomst.”

“We hebben contact opgenomen met de belangrijkste exploitant van het bedrijf en geëist dat de activiteiten van de Burger King-restaurants in Rusland worden stopgezet. Hij heeft geweigerd dit te doen.”

Sanctielijst

De man die weigert de 800 winkels te sluiten is Alexander Kolobov, weet CNBC. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse activiteiten en het toezicht op de Russische Burger Kings.

In 2012 startte Burger King in Rusland via een joint venture met Kolobov en met het Russische VTB Capital en een Oekraïense investeringsmaatschappij. VTB Capital is een filiaal van de Russische investeringsbank VTB Bank. Die bank staat nu op de sanctielijst van verschillende westerse landen.

Shear zou Kolobov dus persoonlijk geëist hebben de restaurants te sluiten, maar die laatste legde dat naast zich neer. “Er zijn geen wettelijke clausules die ons in staat stellen het contract eenzijdig te wijzigen of een van de partners in staat te stellen gewoon weg te lopen of de hele overeenkomst ongedaan te maken. Geen enkele serieuze investeerder, in welke bedrijfstak dan ook, zou akkoord gaan met een langdurige zakelijke relatie met zwakke beëindigingsclausules”, aldus Shear in zijn brief.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20