Realitycheck voor Musk na feestelijke opening gigafabriek in Berlijn: lokale gemeenschap in Austin kant zich tegen de opening van zo’n fabriek

Tesla-baas Elon Musk heeft eerder deze week de opening van de gigafabriek in Berlijn gevierd. Dit jaar wordt ook zo’n fabriek geopend in de buurt van Austin, de hoofdstad van Texas. De miljardair wil op 7 april de opening vieren met een feest waarop 15.000 mensen aanwezig zullen zijn. Al staat niet iedereen in de regio te springen om de gigafabriek te verwelkomen.

De gigafabriek van Tesla in Berlijn heeft eerder deze week officieel de deuren geopend. Het is de vierde gigafabriek van de autoproducent. Tesla bouwt ook al wagens in Nevada, New York en Shanghai. Later dit jaar zal ook een fabriek in Austin starten met de productie van elektrische wagens. Bedoeling is om daar onder meer de langverwachte Cybertruck te bouwen. Ook de Model 3 en Model Y zullen er van de band rollen.

Feestelijke opening in Berlijn

Deze week is (nogmaals) duidelijk geworden dat Musk de opening van een gigafabriek niet onopgemerkt voorbij laat gaan. Ter gelegenheid van de opening van de Duitse vestiging mochten dertig nieuwe eigenaars hun exemplaar van het Model Y Performance in ontvangst nemen. Voorts was Musk in het gezelschap van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Robert Habeck, de Duitse minister van Economie.

In Austin, waar ook het hoofdkantoor van Tesla ligt, staat er een feest gepland voor maar liefst 15.000 genodigden. Bedoeling is om de fabriek aldaar te openen op 7 april. Toch lijkt niet iedereen in de feestvreugde te delen. Mensen uit de lokale gemeenschap en milieugroeperingen eisen dat het feest wordt uitgesteld. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

Problemen opening gigafabriek

Volgens Paul DiFiore, een milieu-activist voor de Colorado River Conservancy, is er weinig reden tot feesten. Hij merkt op dat de fabriek enkele problemen met zich meebrengt, waaronder lawaai, geblokkeerde wegen, stof van de bouwwerken, en watervervuiling. De lokale autoriteiten hebben intussen wel al een goedkeuring gegeven voor de feestelijke opening.

DiFiori roept de autoriteiten alsnog op om de goedkeuring voor het feest in te trekken totdat Tesla de gemeenschap in de regio respectvol behandelt. “Nu worden we gezien als werkkrachten voor Musk. We zijn meer dan dat. We zijn buren en partners”, klinkt het.

Verwacht wordt dat Tesla heel binnenkort de finale goedkeuring krijgt voor de fabriek, waarvan de constructie al in juli 2020 is gestart. De fabriek zal zo’n 500.000 wagens per jaar kunnen produceren.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20