Rapport: Afghaanse economie heeft absoluut nood aan werkende vrouwen

De demarche van de taliban in Afghanistan om vrouwen het recht op arbeid te ontzeggen, zou de economie van het land onmiddellijk een verlies van 1 miljard dollar kunnen opleveren. Dat bedrag komt overeen met 5 procent van het Afghaanse bruto binnenlandse product. Dat blijkt uit een rapport dat het United Nations Development Programme (UNDP) heeft gepubliceerd.

“Vrouwen vertegenwoordigen in Afghanistan 20 procent van de beroepsbevolking”, wordt in het rapport benadrukt. “Indien deze groep belet wordt een inkomen uit arbeid te verwerven, dreigt ook de Afghaanse gezinsconsumptie alleen al met 500 miljoen dollar terug te vallen.”

Ambtenaren

Mullah Mohammad Hassan, waarnemend premier van de taliban, heeft wereldwijd hulp gezocht om te beletten dat Afghanistan opnieuw in een crisis zou terechtkomen.

“Hij verzekerde daarbij dat de rechten van de vrouw zouden worden beschermd op basis van de sharia, die hen de mogelijkheid op studies en werk zou garanderen”, zegt het persbureau Bloomberg. “De regering van Hassan heeft echter geen duidelijke aanwijzing gegeven op welke manier vrouwen zouden worden ondersteund.”

Uit het rapport van de UNDP blijkt dat de taliban na de verovering van de macht in augustus alle vrouwelijke ambtenaren hebben opdragen thuis te blijven, terwijl de meeste meisjes een verbod kregen opgelegd om nog langer naar school te gaan. Slechts een klein aantal vrouwen in essentiële diensten, zoals de verpleging, werd gevraagd het werk te hervatten.

“Ik wil heel duidelijk benadrukken dat een volledig herstel van de Afghaanse economie alleen met een deelname van vrouwen kan worden gerealiseerd”, merkt Abdallah al Dardari, hoofd van UNDP, op.

“Onze analyse toont dat de bijdrage van opgeleide vrouwen aan de Afghaanse productiviteit hoger is dan die van mannen met hetzelfde opleidingsniveau.”

Jongeren

“De scholing van jongeren heeft een positieve impact op de economie”, maakt het rapport nog duidelijk. “Maar in Afghanistan ligt die meerwaarde bij een meisje ruimschoots twee keer zo hoog dan bij een jongen. “In de index van de Verenigde Naties over genderontwikkeling geeft het land echter een van de laagste scores van de hele wereld.”

Verder wordt opgemerkt dat Afghanistan 400.000 ambtenaren telde. Maar zij krijgen van de taliban voorlopig geen toestemming om te werken.

Onder de vorige regering telde het Afghaanse parlement bovendien 352 leden, waaronder 89 vrouwen. Toen de taliban in september echter een kabinet met 53 leden aankondigden, bleek daarin geen enkele vrouw te zetelen. Het vorige kabinet telde dertien vrouwelijke ministers en staatssecretarissen.

“Door aan vrouwen beperkingen op te leggen, schieten de autoriteiten in Afghanistan zichzelf in de voet”, gaf Adnan Mazarei, onderzoeker bij het Peterson Institute for International Economics in Washington, in een commentaar op het rapport aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20