PS’er José Happart krijgt 8 maanden met uitstel voor corruptie met bevriende aannemer

José Happart, de voormalige directeur van de luchthaven van Luik-Biersèt en PS-politicus, is voor de correctionele rechtbank in Luik veroordeeld voor corruptie. Hij heeft zijn invloed op lokale ondernemers gebruikt om een vriendin aan een goedkope nieuwbouw te helpen.

Don Happart. Zo staat José Happart, ex-minister van Landbouw, bekend in de Waalse pers. Happart heeft er een handje van weg om zijn politieke invloed te gebruiken. Het is dan ook niet het eerste corruptieschandaal waar de PS’er bij betrokken raakt, al is hij daarvoor nooit veroordeeld.

Deze keer levert een geste aan een vriend hem acht maanden voorwaardelijke celstraf op. Happart zou lokale ondernemers enkele lucratieve deals hebben doorgeschoven in ruil voor politieke hand- en spandiensten.

Huizen cadeau

Een vriendin van Happart wilde graag een huis in Jemeppe, weet RTBF. Om dat te financieren, rekende ze op de verkoop van een bouwgrond van haar grootmoeder. De grond was 5 euro per vierkante meter waard en bracht dus niet genoeg op. Happart bracht een goede vriend van hem in stelling, Christian Binet.

Die waardeerde de grond op het vijfvoudige. Tenminste, als er een vergunning zou komen voor een lucratief appartementencomplex. Die kwam er, met wat politiek geschuifel van Happart. De vriendin kreeg een huis aan bodemprijzen, Binet een cadeautje van Happart.

Acht maanden

Het gaat volgens de Luikse rechtbank wel degelijk om corruptie en dus veroordeelde die Happart tot acht maanden met uitstel. De openbaar aanklager had in eerste instantie 20 maanden gevorderd, maar omdat het Happarts eerste veroordeling is én omdat hij zelf eerder weinig voordeel had bij de deal, bleef het bij acht maanden met uitstel.

De PS’er weigerde een minnelijke schikking en beweerde bij aanvang van het proces dat hij onschuldig was. Er is ook een schadevergoeding van 2.400 euro gevorderd. Zijn medebeklaagde, Binet, raapte zes maanden gevangenisstraf.

Jose Happart is vooral bekend in Vlaanderen door de burgemeesterskwestie in Voeren. Hij werd het gezicht van dat verhaal. Hij was tot 2016 voorzitter van de raad van bestuur van Liège-Bierset, waar hij vooral inzette op vrachtvervoer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20