Proximus grootste verliezer in Belgische telecomsector

De telecomoperator Proximus verloor in het tweede kwartaal van dit jaar 1,5 procent winst. De omzet ging 6 procent lager. Het bedrijf doet het daarmee slechter dan zijn concurrenten Telenet en Orange.

We moeten het niet meer zeggen: de verliezen hebben vooral met de coronacrisis. Proximus verwijst naar minder roaminginkomsten door het reisverbod tussen maart en juni en het gevolg van de acties die Proximus hield tijdens de lockdown. Het bedrijf gaf zijn klanten extra data en meer belminuten, wat uiteraard minder geld in het laatje brengt.

Let wel: het omzetverlies van 6 procent is voor de hele groep. Puur in België doet Proximus het iets beter, met ‘maar’ 4,3 procent minder omzet. Over het hele tweede kwartaal verdiende de groep 1,3 miljard euro wereldwijd.

Met zijn internationale poot BICS zit Proximus onder andere in Afrika, Azië, Europa, het Midden-Oosten en de VS. Er zijn plannen om die poot van de hand te doen, maar daar is nog niet meer over geweten.

Herstructurering

De winst ging er 1,5 procent op achteruit tot 477 miljoen euro. Ook hier ging het binnenlands beter en was er maar een verlies van 1 procent. Opnieuw verwijst Proximus naar de coronacrisis, maar voegt er meteen aan toe dat het verlies veel erger was geweest zonder het herstructureringsplan dat sinds februari, in onverdachte tijden dus, in de steigers staat. Het bedrijf kon fors besparen op personeelskosten, wat goed uitkwam in deze crisis.

In de marge liet de telecommer ook nog weten dat hij zijn glasvezelambities aanscherpt. De groep is al een aantal jaar bezig met plannen om heel België vol te leggen met glasvezel, dat sneller internet aankan, en laat nu weten dat tegen 2028 4,2 miljoen gezinnen en bedrijven moeten aangesloten zijn op het glasvezelnet. Eerder kondigde CEO Guillaume Boutin aan dat er 2,4 miljoen woningen moesten aangesloten zijn tegen 2025.