Protesten nabij Minneapolis laaien op nadat politie zwarte man doodschoot bij verkeerscontrole

Een woedende menigte is de straat opgetrokken nadat een agent zondag een jonge zwarte man doodschoot bij een verkeerscontrole in de Amerikaanse stad Brooklyn Center, nabij Minneapolis.

Het slachtoffer is door familieleden en gouverneur Tim Walz van Minnesota geïdentificeerd als de 20-jarige Daunte Wright. Het incident gebeurde op zo’n 16 kilometer van de plaats waar George Floyd afgelopen mei werd gedood tijdens een gewelddadige arrestatie. Walz zei in een verklaring dat hij ‘de situatie op de voet volgt’ en bidt voor de familie van Wright.

‘Ga naar huis’

Honderden protestanten verzamelden zondagavond voor het politiegebouw van Brooklyn Center, terwijl ze de naam van Daunte Wright scandeerden. Sommigen onder hen bekogelden twee politiewagens en besprongen ze, zo meldt Reuters. Agenten in oproeruitrusting reageerden met rubberen kogels, traangas en flitsgranaten. 

Volgens lokale media werd er in een aantal gebieden ook geplunderd. Burgemeester Mike Elliott van Brooklyn Center kondigde op Twitter aan dat hij in de hele stad een avondklok afkondigde tot 6.00 uur plaatselijke tijd. ‘We willen ervoor zorgen dat iedereen veilig is. Wees alstublieft veilig en ga naar huis’, schreef hij.

In een verklaring zei de politie van Brooklyn Center dat agenten iets voor 14.00 uur lokale tijd een man aanhielden voor een verkeersovertreding en ontdekten dat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Toen de politie hem probeerde te arresteren, stapte hij weer in de auto. Een agent schoot de man neer. Het slachtoffer reed nog een aantal straten door alvorens ter plekke te overlijden. 

‘Haal mijn zoon van de grond’

De schietpartij wordt nu onderzocht door de Bureau of Criminal Apprehension van de staat Minnesota. Maar de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union vindt dat een ander onafhankelijk bureau de zaak zou moeten onderzoeken en eist de onmiddellijke vrijgave van alle video’s van de schietpartij. 

De moeder van Wright heeft gepleit voor meer informatie. Ze vertelde StarTribune dat het lichaam van haar zoon door agenten op de grond was achtergelaten. Ze voegde eraan toe: ‘Niemand wil ons iets vertellen. Niemand wil met ons praten… Ik zei: “Haal alsjeblieft mijn zoon van de grond.”‘ (am)

Lees ook: Familie George Floyd krijgt 27 miljoen dollar van Minneapolis in minnelijke schikking

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20