Prognoses zeespiegelstijging moeten worden bijgesteld

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Leeds suggereert dat klimaatverandering meer invloed heeft op Antarctica dan eerder werd gedacht en waarschijnlijk zal leiden tot wereldwijde opwaartse prognoses van de stijging van de zeespiegel.

Het ijs dat onder het water ligt in Antarctica smelt veel sneller dan voorheen werd gedacht. Het opwarmen van het water is volgens het onderzoek de oorzaak van het smeltende ijs.

Een minimaal temperatuurverschil zorgt er al voor dat het ijs dat onder water ligt, smelt. Soms ligt dat twee kilometer diep, waardoor het niet goed waar te nemen is.

Bijstellen

Uit het onderzoek blijkt ook dat het ijs zelfs zo snel smelt, dat de Zuidpool binnenkort de grootste veroorzaker van de zeespiegelstijging kan worden. Momenteel is dat nog Groenland.

De verwachtingen over de stijging van de zeespiegel moeten volgens het onderzoek worden bijgesteld, omdat er geen rekening was gehouden met zoveel smeltend ijs bij de Zuidpool. Dat komt, omdat het van bovenaf niet of nauwelijks is waar te nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20