Professor Hans Degryse: “Meer transparantie kan vertrouwen in bankensector verstevigen”

Het vertrouwen in de banken kreeg een ferme deuk tijdens het tumult in de sector afgelopen weken. Economieprofessor Hans Degryse (KU Leuven) geeft uitleg op Business AM over wat de sector kan doen om dit te verstevigen.


Beluister hier het volledige gesprek met Hans Degryse op The Morning Drive.


Waarom is dit belangrijk?

Wanneer klanten hun bank niet meer vertrouwen, versluizen ze hun gelden naar andere rekeningen. Zelfs voor perfect gezonde banken kan dit de doodsteek zijn, omdat de liquiditeit hier niet aan kan voldoen.

De rol van Twitter

  • “Er wordt geargumenteerd dat Twitter een rol heeft gespeeld bij Silicon Valley Bank. In die zin dat twitterberichten, vooral dan binnen dezelfde groep van opposanten, die informatie makkelijker en sneller verspreiden”, zegt Degryse. “Als dat opgevolgd wordt, kan dat leiden tot een gecoördineerde deposito-afhaling bij een bepaalde bank.”
  • Dat er nu meer via internet gecommuniceerd en gehandeld wordt, heeft nog andere nadelige effecten. “Het is zeker zo dat er technologische vooruitgang is geweest in termen van mobiel bankieren”, verklaart Degryse. “Dat was al aanwezig in 2008, maar nu kan men eigenlijk met mobiele apparaten instant geld overschrijven. Dat kan zeker een bijdrage hebben geleverd.”
Hans Degryse

Liquiditeit

  • “Het verschil met 2008 is dat het in dit geval niet over een kredietcrisis gaat. Bij Silicon Valley Bank gaat het zeker en vast een stukje over mismanagement waarbij bepaalde risicofactoren onvoldoende in rekening werden genomen.”
  • “Er is wel de gelijkenis dat, eenmaal het vertrouwen wegvalt, dat kan leiden tot het massaal opvragen van deposito’s.”
  • “Banken hebben nu veel meer liquiditeit, zeker in Europa”, legt Degryse uit. “De liquiditeitsvereisten door de bank worden sterk gereguleerd in termen van liquiditeit, solvabiliteit en kapitaalratio’s. De banken voldoen aan deze vereisten en ondergaan bovendien ook stresstesten die in Europa veel uniformer worden uitgevoerd dan bijvoorbeeld in de VS.”

Transparantie

  • “Als er op een bepaald ogenblik een psychologisch gebrek aan vertrouwen is, zouden regulatoren of banken zelf kunnen aantonen wat hun liquiditeits- en kapitaalratio van die dag is. Zo kunnen verschillende banken en ook de regulatoren duidelijk maken dat ons huidige bankensysteem voldoende sterk is om bepaalde schokken op te vangen.”
  • “Een andere manier om het vertrouwen hoger te krijgen zou zijn dat je alle direct opvraagbare deposito’s bij een bank volledig gaat verzekeren. Dat zou de prikkels tot een bankrun kunnen verminderen of volledig wegnemen”, besluit Degryse.

(evb)

Meer