Problemen in China?

Het financiële beleid van de Chinese autoriteiten kan ook dit jaar een belangrijke impact hebben op de wereldwijde economie. Dat hebben verscheidene analisten gezegd.

Verwezen wordt naar de beslissing van de Chinese regering om de intrestvoet te verhogen, waardoor particulieren en bedrijven bij de banken minder gemakkelijk kredieten kunnen krijgen en dus ook hun bestedingen vaak zullen moeten beperken. Dat heeft zich al duidelijk laten voelen in de prijzen op de internationale grondstoffenmarkten, waar de kleinere vraag van Chinese bedrijven tot belangrijke tariefdalingen heeft geleid. “Begin vorig jaar maakte de Chinese overheid het voor de banken gemakkelijker om kredieten te verstrekken,” zeggen de analisten. “De ingreep moest een impuls worden voor een versnelde economische groei van het land. Daardoor kon China inderdaad een periode van enkele jaren economische vertraging achter zich laten.”

Inkrimping

“Nu lijkt de overheid echter weer op de rem te gaan staan, want de intrestvoeten worden opnieuw verhoogd,” wordt er aangestipt. “Daardoor krijgen bedrijven minder gemakkelijk toegang tot kredieten om onder meer op de internationale markt grondstoffen aan te kopen.” Door die dalende vraag zijn onder meer de prijzen van ijzererts en koper scherp achteruit gegaan. Ook de aandelen van mijnbedrijven hebben waarde verloren. “Vorig jaar heeft China een impuls bezorgd aan de wereldwijde economie, maar dit jaar zou het land een rem kunnen worden,” betogen de analisten. “Een sterkere Chinese economie kan immers ook andere regio’s van de wereld helpen omdat Chinese bedrijven aangezet worden om in het buitenland meer goederen aan te kopen.” “Door de hogere grondstofprijzen worden ook de mijnactiviteiten gestimuleerd, waardoor de sector meer bestellingen kan plaatsen bij allerlei toeleveranciers.” “Aangezien de Chinese economische groei dit jaar echter een vertraging lijkt te zullen tonen, zal die remmende werking wellicht ook door investeerders in andere regio’s worden gevoeld,” waarschuwen de analisten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20