Problemen bij beursgang Palantir: niet alle aandelen konden geplaatst worden

Het databedrijf Palantir trok woensdag onder grote belangstelling naar de beurs, maar de introductie liep niet helemaal op rolletjes. Door een technisch probleem konden niet alle insiders hun aandelen meteen verkopen.

Het was lang wachten op een openingskoers voor Palantir woensdag. Maar liefst vier en een half uur na de opening van de beurs kon er pas een evenwicht gevonden. Het aandeel opende uiteindelijk aan 10 dollar, 38 procent hoger dan de introductieprijs van 7,25 dollar.

Maar dat was niet het enige waar lang op gewacht moest worden. Enkele werknemers en vroege investeerders in Palantir moesten bijna tot de middag wachten tot ze hun aandelen openbaar konden maken. Door een technisch probleem geraakten ze niet in het transactieplatform van de zakenbank Morgan Stanley en konden de aandelen dus niet geplaatst worden. Tegen de late ochtend was het probleem opgelost.

Directe notering

‘We hadden last van vertragingen, waardoor het kan dat het wat langer duurde voor sommige mensen om ingelogd te geraken’, reageert Morgan Stanley. ‘Maar onze callcenters waren op elk moment bereikbaar om transacties door te geven. We bekijken het probleem en verzekeren dat geen enkele werknemer er nadeel van ondervindt.’

Het was cruciaal dat insiders hun aandelen konden plaatsen, want doordat Palantir met een directe notering naar de beurs trok, werden er geen nieuwe aandelen uitgegeven.

Spotify

Bij een directe notering brengen alleen bestaande investeerders hun aandelen naar de beurs. Dat betekent dat er geen nieuw geld wordt opgehaald, maar het voordeel van zo’n directe notering is dat er geen banken bij komen kijken om het hele proces te begeleiden. Dat scheelt in de kosten. Onder meer Spotify en Slack trokken al zo naar de beurs.

Normaal is er bij zo’n directe notering ook geen ‘lock-upperiode’ waarin bestaande aandeelhouders voor een bepaalde periode niet mogen verkopen, maar dat was deze keer anders. Iedereen mocht maximum 20 procent van zijn aandelen naar de beurs brengen en de rest moet het komende jaar achter slot en grendel blijven. Analisten vrezen dat dat over een jaar tot enorme koerssprongen gaat leiden.

Meer