Primeur fraudeonderzoek: Britse fiscus neemt NFT’s in beslag

De Britse belastingdienst heeft voor het eerst NFT’s in beslag genomen – drie exemplaren om precies te zijn. Dat stelden de autoriteiten vandaag tegenover verschillende media. De inbeslagname gebeurde bij een een onderzoek naar een vermoedelijke btw-fraudezaak ter waarde van 1,4 miljoen pond (1,6 miljoen euro).

Ook werd ongeveer 5.000 pond (bijna 6.000 euro) aan andere crypto-activa in beslag genomen. Drie verdachten zijn gearresteerd op verdenking van poging tot oplichting van de fiscus.

De verdachten zouden hebben geprobeerd meer btw terug te vorderen dan zij verschuldigd waren. Hiervoor maakten zij gebruik van een combinatie van gestolen identiteiten, niet-geregistreerde telefoons en valse facturen om hun identiteit te verbergen. Bij de regeling waren 250 vermeende nepbedrijven betrokken, zei Her Majesty’s Revenu & Customs (HRMC).

Nieuwe technologie

Nick Sharp, adjunct-directeur economische criminaliteit bij HMRC, zei dat de inbeslagnames van de ongetaxeerde NFT’s dienden als waarschuwing voor iedereen die dacht crypto-activa te kunnen gebruiken om geld te verbergen.

“We passen ons voortdurend aan aan nieuwe technologie om ervoor te zorgen dat we gelijke tred houden met hoe criminelen en belastingontduikers hun vermogen proberen te verbergen”, klonk het in een verklaring, die werd overgenomen door CNBC.

NFT’s, voluit non-fungible tokens, zijn razend populaire hebbedingetjes in de cryptowereld. Het zijn digitale bestanden, zoals afbeeldingen, video’s of items binnen online games, die geregistreerd zijn op de blockchain, samen met andere belangrijke gegevens.

De korte uitleg: wie zich een NFT aanschaft, krijgt een uniek digitaal eigendom in handen. Alles draait rond digitale schaarste. Een NFT is uniek en niet kopieerbaar, waardoor er een markt voor verzamelaars kan ontstaan.

Wash trading

De vraag naar NFT’s is de laatste tijd sterk gestegen: zo zou de verkoop van dergelijke tokens in 2021 meer dan 40 miljard dollar hebben bedragen. De markt is echter gevoelig voor diefstallen en oplichting.

Ook zijn er zorgen dat veel handelsactiviteiten in NFT’s aangezwengeld zijn door marktmanipulatietactieken zoals wash trading. Hierbij bieden NFT-handelaren met verschillende wallets herhaaldelijk op hun eigen afbeeldingen om zo de prijs ervan kunstmatig op te drijven.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20