Primark zal dit jaar twee derde van zijn winst moeten inleveren door corona

De Ierse kledingdiscounter Primark verwachtte in januari nog voor de eerste keer meer dan 1 miljard pond (1,11 miljard euro) winst te maken. Maar daar heeft de Covid-19-pandemie een serieus stokje voor gestoken. 

Op donderdag maakte AB Foods, het moederbedrijf van de goedkope textielketen, bekend dat het verwacht dat de winst in 2020 ongeveer op een derde van dat bedrag zal afklokken. 

Door de vele lockdowns hakte de pandemie zwaar in retaildivisies over heel Europa. In het geval van Primark dook de omzet 75 procent naar beneden, aangezien op een bepaald moment (in maart) alle 375 winkels wereldwijd gesloten waren wegens coronamaatregelen. De kledingwinkel heeft geen online verkoopdienst. 

Bovendien ging er nog steeds geld naar buiten. Er zijn de vaste kosten, en het bedrijf bleef leveranciers betalen. Zo bedroeg de uitstroom van cash tussen maart en juni omgerekend zo’n 890 miljoen euro, terwijl het merendeel van de winkels niet open waren in die periode. Daardoor liep de budgetketen zo’n 720 miljoen euro omzet per maand mis. 

Ondertussen zijn bijna alle Primark-winkels opnieuw open. AB Foods zei op donderdag dat de operationele winst dit jaar (omgerekend) ’tussen de 330 en 390 miljoen euro’ zal bedragen. Maar dit enkel als ‘er niet opnieuw een aanzienlijk aantal winkelsluitingen komt’. Ter vergelijking: In 2019 bedroeg de operationele winst nog 913 miljoen euro. 

Sinds wereldwijd intussen 367 van de 375 winkels opnieuw open zijn, is de verkoop ‘geruststellend en bemoedigend’, gaf het Ierse conglomeraat nog mee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20