Prijs van nikkel schiet omhoog na Britse sancties op Russische mijner

Nikkelprijzen stegen in juli met 6 procent nadat de Britse overheid Nornikel-topman Vladimir Potanin op de sanctielijst zette.

De Russische oligarch Vladimir Potanin, die geldt als een van de rijkste Russen, werd eind juni toegevoegd aan de Britse lijst van individuelen die gesanctioneerd worden vanwege de invasie van Oekraïne. Potanin is de voorzitter van het Moskouse conglomeraat Interros en heeft een belang van 35,9 procent in nikkelmijner Nornikel. De Russische nikkeldelver levert zo’n 7 procent van de globale voorraad van het overgangsmetaal.

Volgens de Britse autoriteiten zou Potanin de Russische overheid financieel kunnen steunen vanwege zijn bezit van Rosbank. Dat is een Russische universele bank waarvan Interros meerderheidsaandeelhouder is sinds april 2022. “Rosbank is actief in de sector financiële dienstverlening in Rusland, een sector die voor de regering in Moskou van strategisch belang is”, meent de Office of Financial Sanctions Implementation (OFSI).

Nikkelprijs was net aan het afkoelen

De markt werd snel ongerust over mogelijk bevoorradingsproblemen vanwege de sancties op Nornikel. De prijs van nikkel zou op de London Metal Exchange (LME) de voorbije dagen al met zeker 6 procent gestegen zijn, weet energiesite Oilprice

Het is de eerste keer dat de nikkelmarkt getroffen wordt door Oekraïne-gerelateerde sancties. Uit vrees voor prijsstoringen ten gevolge van verhoogde invoerheffingen verbood de LME eerder al de opslag van bepaalde Russische metalen in haar loodsen. Nikkel kwam echter nooit op dat lijstje terecht.

De prijs van nikkel was bovendien net aan het afkoelen. De driemaandelijkse prijs van nikkel zou op 28 juni op de LME zeker 23.158 dollar per metrieke ton bedragen hebben. Een week eerder zou die prijs nog op 25.949 dollar per metrieke ton gestaan hebben, ofwel 10,8 procent hoger. Het overgangsmetaal is nu goed op weg om het niveau van 21 juni opnieuw te bereiken.

Wat is de impact van de sanctie op lange termijn?

Hoewel Potanin op de zwarte lijst terechtkomt, werd de import van Russische nikkel niet verboden door de LME. De import vanuit Rusland zal wellicht wel tijdelijk afnemen, vanwege zorgen over verdere maatregelen en logistieke problemen door de sanctie. Volgens Oilprice zouden Europese importeurs echter genoeg kansen hebben om nikkel in te voeren vanuit andere landen.

Indonesië zou een prima kandidaat zijn, werpt de energiesite op. Het Aziatische land zou de afgelopen jaren zijn nikkelproductie fors opgetrokken hebben. Indonesië zou dit jaar zo’n 1,3 miljoen metrieke ton nikkel delven. Dat is een toename van 52 procent vergeleken met 2021. Europese landen zouden per jaar zeker 310.000 metrieke ton behoeven. Een behoorlijke stijging van de 300.000 metrieke ton die vorig jaar nodig was. 

Nornikel zelf zal wellicht China aanspreken om een deel van zijn voorraad over te kopen. In dat geval zal de delver wellicht niet veel rouwen om de Britse sanctie.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20