Tweemaal goed nieuws op de aardgasmarkt, net voordat het verwarmingsseizoen eraan komt

Het Europese verwarmingsseizoen, de periode tussen begin oktober en eind maart waarin aardgas nodig is om gebouwen te verwarmen, gaat bijna van start. Dit jaar lijkt het erop dat een crisissituatie zoals in 2022 vermeden kan worden.

Waarom is dit belangrijk?

De aardgasmarkt in Europa is behoorlijk volatiel sinds het Oude Continent fors minder van het goedje importeert uit Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Vorig jaar leidde dat tot ongezien hoge prijzen, die de inflatie een duwtje in de rug gaven en huishoudens en bedrijven het leven zuur maakten. Maar door een reeks maatregelen en de nodige dosis geluk slaagde Europa erin om de winter door te komen. Dit jaar lijkt de situatie iets rooskleuriger.

De essentie: De Europese gasvoorraden zijn momenteel voor 94 procent gevuld. Intussen is de prijs van aardgasfutures op de toonaangevende Nederlandse TTF-markt gezakt naar zo’n 36 euro per megawattuur (MWh), een prijs die exact een jaar geleden vijf keer zo hoog lag. De daling kan verklaard worden door goed nieuws uit Australië aan de andere kant van de wereld, maar ook uit onze eigen achtertuin Noorwegen.

  • Eerst en vooral is er de situatie in Australië, een van de grootste LNG-export
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer