President van Kiribati wil zijn zinkende eilandstaat ophogen met de hulp van China

De president van Kiribati, een eilandstaat in de Stille Oceaan, wil via grote infrastructuur- en baggerwerken de eilandjes van zijn natie ophogen. Door de stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatontwrichting, dreigen delen van de eilandengroep namelijk onder water te verdwijnen. 

President Maamau zegt aan The Guardian dat hij steun zoekt bij China en andere bondgenoten voor het project. ‘Er zijn plannen om een deel van Tarawa (de hoofdstad, red.) op te hogen door vulmaterialen uit de lagune te baggeren’, aldus staatshoofd. ‘De strategie is nog in ontwikkeling, maar onze eilanden ophopen is duidelijk de weg vooruit in onze strijd tegen de klimaatverandering.’

Er zijn ook plannen om de hoofdweg te vervangen door een verhoogde brug. Momenteel wordt die ondersteund door een ophoping van zand, maar dat zorgt ervoor dat het strand regelmatig erodeert. Op die manier draagt de weg bij tot overstromingen.

Water komt tot aan de lippen

Nergens zijn de effecten van de klimaatverandering beter te zien dan in Kiribati. De eilandengroep in de Stille Oceaan ondervindt aan den lijve de gevolgen van de stijging van de zeespiegel door de opwarming van de aarde. Het is een kwestie van tijd voor de inwoners letterlijk kopje onder gaan. Al jaren doet Kiribati een oproep om hulp om de nodige maatregelen te treffen om het land van de ondergang te redden, meestal tevergeefs. 

Dit is het soort van megalomaan infrastructuurproject dat China graag financiert en uitvoert. Vaak vraagt de Aziatische grootmacht daarvoor politieke invloed, of een langdurig zakelijk engagement in ruil. 

Kiribati bestaat uit 32 atollen en een koraaleiland. De eilanden zijn in totaal 717 vierkante kilometer groot maar liggen verspreid over een gebied van 3,5 miljoen vierkante kilometer. Er wonen ongeveer 100.000 mensen. – Wikimedia Commons

Pact met Chinese draak

Maamau staat te boek als een pro-Chinese leider. De eilandengroep van Kiribati ligt zeer strategisch in de Stille Oceaan, waardoor zowel de VS als China de natie maar wat graag binnen de invloedssfeer krijgen.

De president benadrukt dat hij naar China kijkt voor hulp bij dit grootse project, maar dat de samenwerking enkel kan plaatsvinden tegen de voorwaarden van Kiribati: hij zei dat hij geen grote leningen ‘van welk land dan ook’ zou accepteren. Hij zou ook niet toestaan dat China een (militaire) basis bouwt op het strategisch belangrijke Christmas Island, ten zuiden van Hawaï.

Meer