Premier bewaart (sociale) vrede in zijn kabinet

Het stond in de sterren geschreven, dat met de opborrelende onrust bij de sociale partners rond de inflatie, de vraag ook op het bord van de regering zou komen. Die inflatie leidt ertoe dat werkgevers, door de automatische verhogingen van de lonen via de index, hun loonkosten omhoog zien schieten. Zij willen dat Vivaldi ingrijpt.

  • Maar de vakbonden willen net het tegenoverstelde: zij hebben schrik voor het afnemen van de koopkracht, en eisen net dat de regering toelaat om de loononderhandelingen straks te kunnen voeren, los van de dwangbuis van de wet van ’96.
  • Daartussen moest Vivaldi dus gisteren schipperen in de Kamer. En kijk: premier Alexander De Croo (Open Vld) maakte er zich van af, door te stellen “dat er de komende weken maatregelen komen die de koopkracht van de burgers zullen beschermen én tegelijk ook de bedrijven vrijwaren”.
  • Welke magische formule dat concreet zal zijn, daarover sprak hij niet. Maar de kans wordt groot dat de staatskas dan de zaak zal moeten opsoppen. Want niet toevallig haalde De Croo het precedent van de corona-aanpak aan: “Net zoals we in de coronacrisis mensen hebben geholpen en gerustgesteld, zullen we dat nu ook doen.” Toen kostte het ingrijpen van de staat miljarden op de begroting.
  • Tegelijk stelde de premier vooral zijn linkse coalitiepartners PS en Vooruit gerust. Die waren deze week al heel de tijd in het verzet aan het gaan, ten opzichte van de eis van de het VBO en Voka om aan een mogelijke indexsprong te denken: de automatische loonstijgingen eens overslaan.
  • “De index is een cruciaal instrument voor de koopkracht, en ik denk niet dat er vandaag iemand in de regering is die dat in vraag stelt”, zo bezwoer hij zijn coalitiepartners, ook de eigen liberale achterban dus. De MR gaf overigens in de Kamer zelfs toe de loonindex gewoon te willen behouden.
  • Echt moeilijk zitten MR en Open Vld daar voorlopig niet: zowel Vlaams Belang als N-VA blijven in oppositie voorlopig muisstil over een mogelijke indexsprong. Niemand kondigt graag aan dat ze mensen iets gaan moeten afpakken.
Meer