Premier belooft deal met Engie voor eind december

Premier belooft deal met Engie voor eind december
Minister Tinne Van der Straeten, premier Alexander De Croo and Chris Peeters, van Engie, tijdens een persconferentie over de kerncentrales in maart dit jaar — foto: Getty Images

“Er zijn elke week contacten, eigenlijk bijna elke dag. Het is een complex dossier, maar we boeken vooruitgang”, zo laat de Zestien vanmorgen verstaan aan Le Soir, over de onderhandelingen over het openhouden van de kerncentrales van Doel 4 en Tihange 3.

Die twee reactoren zijn al langer door de Vivaldi-ploeg aangeduid om langer te blijven draaien, maar in praktijk is uiteraard wel een akkoord nodig met de exploitant. En dat laat op zich wachten. “Het doel is om voor eind december af te ronden”, zo is te horen.

  • Meermaals verschoof de deadline, eerst wilde de premier voor de zomer al afronden. Toen kwam er enkel een flauwe ‘letter of intent’ uit de bus, die niet veel garanties gaf, behalve wel dat de deur werd opengezet om de Belgische regering mee in het kapitaal van de centrales te krijgen. Dat was nochtans een rode lijn voor de groenen. Die zijn als de dood dat ze zo ook mee verantwoordelijk worden voor het kernafval en de afbraak straks, van de centrales.
  • Dat lijkt onvermijdelijk, althans voor het deeltje afval dat straks, in de verlengingen, zal worden geproduceerd. Maar de vraag is of het tot dat deel beperkt zal blijven.
  • Want bij verschillende regeringspartners maakt men zich grote zorgen: zowel in de socialistische familie, als bij de christendemocraten, zijn er signalen te noteren dat het niet vooruitgaat. “De essentiële vraag blijft altijd terugkomen: wilt men bij de groenen, en onderhandelaar Tinne Van der Straeten (Groen) wel lukken?”, zo vraagt een coalitiegenoot zich af.
  • De minister van Energie Van der Straeten voert samen met premier De Croo de gesprekken. Maar Engie speelt het al lang beenhard. Die multinational focust zich al veel langer niet meer op kernenergie, en heeft behalve in België ook geen centrales meer.
  • Het Belgische nucleaire park is jarenlang een enorme cashcow geweest, ook nu in de energiecrisis weer. Maar op termijn is het ook een stevig risico, vervelend op de balansen, met een onzekere kost van de berging en opruiming van de radioactieve materialen. Daar wil Engie zo veel mogelijk van af: zij buiten nu de slechte onderhandelingspositie van Vivaldi compleet uit. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.