PostNL ontkent sociale wanpraktijken. Directeur in brief aan klanten: “Ik begrijp dat u bezorgd bent”

De directeur Pakketten & Logistiek van PostNL, Liesbeth Kaashoek, heeft brief geschreven aan de klanten van het bedrijf, nadat maandag verschillende mensen, waaronder de bedrijfsleiders, zijn gearresteerd door het Belgisch gerecht. “Deze handelswijze van de Belgische justitie is buitengewoon intimiderend.”

Maandagavond viel de gerechtelijke politie van Antwerpen binnen in drie Belgische depots van het Nederlands postbedrijf PostNL. Negen mensen werden meegenomen voor verhoor, waaronder CEO Rudy Van Rillaer en zijn nummer twee. Die laatsten zouden nog vast worden gehouden.

Het Laatste Nieuws berichtte dat zij worden beschuldigd van leiding te geven aan een criminele organisatie. Er zou ook sprake zijn van mensenhandel en valsheid in geschrifte.

“Geen grote of structurele misstanden aan het licht gebracht”

Het postbedrijf hoopt met een brief van de Pakketten & Logistiek-directeur zijn imago bij zijn klanten te redden. “Ik begrijp dat u, als onze klant, mogelijk bezorgd bent over deze berichtgeving”, zo opent Kaasbroek haar betoog.

Volgens Kaashoek heeft PostNL geen enkele bevestiging gekregen van de “ernstige beschuldigingen die de ronde doen”. Het Belgisch gerecht viel vorig jaar ook al binnen bij enkele depots van PostNL, er waren toen beschuldigingen van zwartwerk inbreuken rond deeltijdse arbeid.

“Wij nemen zeer nadrukkelijk afstand van de ernstige, niet-onderbouwde beschuldigingen”, schrijft Kaashoek in haar brief. “Het geschetste beeld lijkt in niets op onze dagelijkse manier van werken. Er is geen enkele objectieve grond om de goede naam van PostNL op deze manier door het slijk te halen. PostNL vindt deze handelwijze dan ook buiten iedere proportie en onacceptabel. Wij doen al het mogelijke om onze collega’s zo snel mogelijk weer vrij te krijgen.”

De PostNL-directeur beweert dat haar bedrijf de afgelopen maanden zijn “volledige medewerking heeft gegeven aan de onderzoeken en vragen van de autoriteiten”.

“Daarbij zijn geen grote of structurele misstanden in onze manier van werken aan het licht gebracht”, zegt Kaashoek. “Wij hebben onze controles nog verder aangescherpt en aanvullende stappen gezet om de naleving van de sociale wetgeving te blijven garanderen.”

“Sociale controle zo goed als onmogelijk”

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) zei in een reactie op de arrestaties aan VRT NWS dat ze een voorontwerp van een wet klaar heeft om mistoestanden in de pakjessector aan te pakken. Over de arrestaties zelf gaf de minister geen commentaar.

“De versplintering van de pakjessector in allerlei kleine ondernemingen maakt sociale controle zo goed als onmogelijk wat wantoestanden in de hand werkt”, aldus De Sutter. “Ik wil dat alle postbedrijven in ons land zich houden aan de arbeidswetgeving en op een eerlijke manier de pakjes beleveren.”

(evb)

Meer