Portugese wijnmarkt: een nieuwe grote speler?

Komen er vanavond vrienden eten? Of wilt u uw schoonvader verrassen met een goede fles rode wijn? Overweeg dan zeker eens een Portugese. Veel goede wijnkoopjes dit jaar komen uit Portugal. Dit is wat u daarover moet weten.

Het is een verslaving die u misschien wel herkent: het opsporen van goedkopere wijnen die best voor wat meer verkocht zouden kunnen worden. Portugal is misschien wel de nieuwe hotspot voor spannende, te laaggeprijsde rode en witte wijnen met een authentiek karakter. Wat is er niet leuk aan frisse, hartige witte wijnen en heerlijke fluweelachtige rode wijnen, die gemaakt zijn door getalenteerde wijnmakers van meer dan 250 exotische inheemse druivensoorten?

Wijn drinken is een ervaring

Het is bijna geen wonder dat de verkoop van Portugese wijnen in een stroomversnelling zit. Een bekende Engelse detailhandelaar, Berkmann Wine Cellars, verkoopt nu bijna vijf keer meer Portugese wijnen dan vijf jaar geleden. ViniPortugal, een groep van handelsorganisaties die wijnhuizen vertegenwoordigen, meldt aan Bloomberg dat de verkoop aan het Verenigd Koninkrijk in 2019 met 22 procent is gestegen. Volgens gegevens van dataverzamelaar Nielsen is de verkoop in de Verenigde Staten alleen al in de maand september met een verbazingwekkende 35,1 procent gestegen.

Misschien trekt het idee ons extra aan in tijden van opkomende en verdwijnende lockdowns, harde maatregelen en voor sommigen eenzaamheid. Het drinken van exotischere wijnen kan voelen alsof we de steile en terrasvormige wijngaarden van de Douro-vallei verkennen of alsof we ontspannen in witte dorpen met prachtige stranden in de Algarve.

Op de kaart gezet door de EU

Als u vandaag nog niets over Portugese wijnen weet, dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Het is de moeite waard om erover te leren. Er komt veel meer bij kijken dan de zoete en rijke porto’s die u misschien al eens als digestief dronk. Het is ook meer dan de goedkope roze rosé wijnen van Mateus die uw grootouders uit een hurkvormige fles dronken, u kent ze wel. Het land heeft een groot aantal verborgen schatten, ongewone druiven en weinig bekende regio’s.

Wat heeft die huidige belangstelling voor Portugese wijn aangewakkerd? Ten eerste zijn de rode en witte droge wijnen steeds beter geworden. De toetreding van Portugal tot de Europese Unie in 1986 opende de deuren voor nieuwe investeringen. Subsidies gaven kleine boetieks een impuls en hielpen ze hun bereidingstechnieken te verbeteren met moderne apparatuur.

Blends

Ook het toerisme droeg zijn steentje bij. Het liet wijnliefhebbers kennismaken met wijnen uit regio’s die zich uitstrekken van de zuidkust van de Algarve tot de noordkust van Minho. Elke regio heeft zijn eigen druiven waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Zo is er de kruidige witte druif Maria Gomes of de diepgekleurde rode druif Alfrocheiro. Meestal combineren wijnmakers deze druiven tot rode of witte blends. Die verkrijgt de wijnboer wanneer hij verschillende druiftypes met elkaar gaat combineren. Meestal komt wijn namelijk van één druifsoort, zoals een Merlot of Chardonnay. Die blends geven een nieuwe draai aan bekende stijlen, met unieke smaken.

©Isopix

De Douro regio, met zijn steile wijngaarden boven de gelijknamige kronkelende rivier in het noorden van Portugal, is beroemd om zijn porto’s. Maar in de afgelopen tien jaar zijn quintas, wijnbouwbedrijven, begonnen met het produceren van prestigieuze droge tafelwijnen. Die zijn rood en wit, van zo’n 80 druivensoorten, waarvan er wel 20 in dezelfde wijngaard groeien. Touriga Nacional is de belangrijkste rode druif om te kennen, maar probeer zeker ook de witte.

Veel nieuwe regio’s

In Bairrada, aan de regenachtige noordkust van het land, liggen wijngaarden tussen ongerepte stranden en lage heuvels. Stijgende temperaturen als gevolg van de klimaatverandering hebben de regio geholpen om elegante rode wijnen te maken. Baga, de belangrijkste druif, wordt verwerkt tot geparfumeerde rode wijnen die Portugals antwoord zijn op de Italiaanse Barolo’s. Ook de witte blends van Bairrada beginnen meer aandacht te krijgen.

De zonnige en droge regio Dao, ten oosten van Bairrada, met wijngaarden op berghellingen, is een andere plek om te zoeken naar kwaliteit. De rode wijnen daar zijn lichter dan die van de Douro, maar hebben wel veel structuur en worden goed ouder.

Maar de absolute nieuwkomer op dit gebied is de hete, droge Alentejo in het zuidoosten. Het is een regio met meer dan 3000 uren volle zon per jaar en nachten die pikdonker zijn. Grote spelers als de families Symington en Sogrape hebben zich gehaast om te investeren in de koele gebieden van de Alentejo. Een opleving van de traditionele amfora wijnen zal de avontuurlijke drinker zeker bevallen. De meeste wijnen zijn volle rode blends, maar dynamische en ambitieuze wijnmakers experimenteren met het met de voeten druiven pletten en oude soorten nieuw leven in te blazen. Ze proberen ook aromatische en rijke witte wijnen te maken van druiven zoals de Roupeiro.

Lees ook :

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20