Portugal stemt vandaag wellicht voor legale euthanasie

Het Portugese parlement zal vandaag naar verwachting een wet aannemen die medisch begeleide levensbeëindiging voor terminaal zieke mensen mogelijk moet maken. Naast de Benelux wordt het katholieke land daarmee waarschijnlijk het vierde land in de EU waar euthanasie wettelijk geregeld wordt.

Aangezien een meerderheid in het Portugese parlement in februari heeft ingestemd met verschillende voorstellen voor euthanasie, lijkt de eindstemming vandaag een uitgemaakte zaak. Dit ondanks een campagne van de Kerk om een nationaal referendum over de kwestie te lanceren.

Het wetsvoorstel bepaalt dat alleen meerderjarigen recht hebben op euthanasie in het geval van een ongeneeslijke ziekte of bij extreem lijden. Artsen en psychiaters moeten de beslissing goedkeuren als er twijfel bestaat over het vermogen van de patiënt om een ‘vrije en geïnformeerde’ keuze te maken.

Op het moment van de levensbeëindiging moet de arts zich opnieuw zekerheid verschaffen over het verzoek van de patiënt om te sterven, in aanwezigheid van getuigen. Begeleid sterven zal kunnen plaatsvinden in gebouwen van de nationale gezondheidsdienst of op elke andere plaats ‘naar keuze van de patiënt’, zolang hij of zij beschikt over ‘adequate klinische omstandigheden en comfort’.

Veto

Als het parlement het wetsvoorstel goedkeurd, wordt de wet doorgestuurd naar de conservatieve president Marcelo Rebelo de Sousa. Die laatste heeft drie keuzes. Hij kan de wet goedkeuren, ter analyse voorleggen aan het Constitutioneel Hof, of zijn veto uitspreken. Verwacht wordt dat de streng katholieke president voor de laatste optie zal kiezen, waardoor het parlement het voorstel een tweede keer zal moeten goedkeuren.

De Katholieke Kerk in Portugal heeft de afgelopen maanden campagne gevoerd tegen het wetsvoorstel. ‘Het standpunt van de Kerk is niet veranderd’, zei pater Manuel Barbosa, woordvoerder van de Portugese bisschoppenconferentie, aan het persbureau Agence France Presse. ‘Natuurlijk hopen we dat deze wet niet zal worden goedgekeurd.’

Vierde Europese land

Als het Portugese parlement voorstemt, is Portugal het vierde Europese land, na Nederland, België en Luxemburg, waar euthanasie bij wet is geregeld. Ook buurland Spanje is een forse stap dichterbij een wettelijke regeling voor euthanasie gekomen.

Het Spaanse parlement heeft in december een wetsvoorstel aangenomen dat zeer ernstig zieke patiënten die ondraaglijk lijden zonder uitzicht op genezing recht geeft op een zelfgekozen dood door euthanasie of geassisteerde zelfdoding. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20