Populistisch vaccineren doe je zo – de onconventionele benadering van Mexico

Terwijl de discussie over de hele wereld woedt over wie het eerst moet worden gevaccineerd, heeft Mexico zijn eigen onconventionele benadering bedacht. En het is er eentje zonder duidelijke epidemiologische basis. De regering van de populistische president Andrés Manuel López Obrador, die campagne voerde onder de slogan ‘Eerst de armsten’, geeft prioriteit aan de armste burgers van het land. Toevallig eerst op plaatsen waar er dit jaar verkiezingen zijn …

Leraren in plattelandsdorpen, enkele van de armste boeren van het land, de ouderen van verafgelegen inheemse gemeenschappen: zij zullen vaccinaties tegen het coronavirus krijgen. Voor bijna alle stadsbewoners van Mexico, die de ergste uitbraken hebben doorstaan. In veel gevallen zullen de armen op het platteland al ingeënt zijn voordat het medisch personeel dat verantwoordelijk is voor het toedienen van de injecties.

Het is een aanpak die scoort bij de aanhangers van de populist López Obrador – het bewijs dat hun president aan de goede kant van Mexico’s diepe klassenkloof staat. Maar voor veel gezondheidswerkers is het wetenschappelijk irrationeel, en bewijs dat de politiek zich beter niet zou moeien met het vaccinatieproces.

De meeste gemeenschappen die prioriteit krijgen, hebben een relatief lage caseload van het coronavirus gehad. De meeste zijn landelijke dorpjes of semi-rurale steden, waar sociale afstand nooit een uitdaging was.

Pandemie dwars door de economische kloof in het land

López Obrador heeft geweigerd zich te laten vaccineren totdat er doses beschikbaar zullen zijn in zijn district in Mexico City. Critici hebben de beslissing een ’theatrale show van nederigheid’ genoemd. In afwachting van het vaccin liep López Obrador in januari trouwens het virus op. De coronavirus-tsaar van het land, Hugo López-Gatell, werd deze maand ziek.

Mexico heeft 2 miljoen gevallen van coronavirus en 182.000 doden gemeld, maar beide cijfers zijn zware onderschattingen. De ernstigste uitbraken hebben zich voorgedaan in grote steden. Volgens een studie heeft Mexico-Stad zelfs te maken gehad met de ergste stedelijke uitbraak ter wereld.

Terwijl stedelijke arbeiderswijken sommige van de gebieden waren die het hardst werden getroffen, hebben Mexicanen gezien hoe de pandemie dwars door de economische kloof in het land sneed. Vorige maand werd bijvoorbeeld Carlos Slim, de rijkste man van Latijns-Amerika, besmet in Mexico-Stad.

Populariteitscijfers blijven goed

De Mexicaanse regering heeft tijdens de pandemie ook maar weinig economische hulp geboden aan de armen van het land, en de werkloosheid is fors gestegen. Toch blijven de populariteitscijfers van López Obrador erg goed. In verschillende peilingen haalt hij een approval rating van meer dan 60 procent.

Veel van de volgelingen van López Obrador komen uit de armste gemeenschappen van Mexico, traditioneel verwaarloosd door de politieke elite van het land. Ze zijn erg loyaal aan de president, die zijn sociaal beleid beschouwt als een historische poging om de grote ongelijkheden van het land te verkleinen.

Zelfs een vaccinatiecampagne is een kans om zijn progressieve bonafide te demonstreren. De federale regering heeft de controle over het vaccinatieprogramma overgenomen, heeft gekozen welke gemeenten prioriteit krijgen, heeft militaire eenheden ingezet en heeft artsen, verpleegsters en federale ambtenaren uitgezonden als onderdeel van vaccinatiebrigades.

Deze maand publiceerde de regering een lijst van 333 “sterk gemarginaliseerde” gemeenten die de eerste doses zouden ontvangen. “We beginnen in de meest afgelegen gemeenschappen, waar er meer behoeften zijn en ook waar er niet genoeg gezondheidsinfrastructuur is om covidgevallen aan te pakken”, vertelde López Obrador aan verslaggevers. Hij verwierp het idee dat hij vaccins voor politieke doeleinden gebruikte en noemde dat verwijt “beledigend”.

Eigen kiezers eerst

Vorige maand is de regering al begonnen met het vaccineren van duizenden leraren in Campeche, een van de armste staten van Mexico. Gezondheidswerkers stroomden de straat op om te protesteren tegen de beslissing en klaagden dat veel verpleegsters en artsen hun injectie nog niet hadden gekregen. De volgenden aan de beurt zijn de leraren van Chiapas, de armste staat van Mexico. Chiapas en Campeche hebben dit jaar allebei tussentijdse verkiezingen, wat wordt beschouwd als een cruciale test voor de Morena-partij van López Obrador.

Wetenschappers gruwen van de aanpak. Het probleem is dat de regering geen enkel bewijs heeft getoond dat de epidemiologische analyse achter dit besluit ondersteunt. López Obrador heeft geen enkel bewijs van hogere sterftecijfers op die plaatsen laten zien, en dus verspillen we vaccins en leiden ze af van plaatsen waar ze meer nodig zijn, zeggen ze.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20