Populaire Russische app Yandex Taxi gehackt: hackers creëren enorme file in Moskou

Hackers hebben donderdag in Moskou een enorme file gecreëerd, door tientallen taxi’s van de app Yandex Taxi de opdracht te geven samen te komen op dezelfde locatie. 

Yandex Taxi is eigendom van Ruslands grootste IT-bedrijf Yandex, dat vaak het Russische Google wordt genoemd. Met de app kunnen gebruikers, net zoals met Uber, een taxi bestellen. Het lukte hackers echter om in te breken op de app en de servers waarop de dienst draait, waarna ze tientallen taxi’s naar een van de belangrijkste straten van Moskou stuurden: Kutuzovsky Prospekt. Hierdoor ontstond een file die ongeveer drie uur bleef aanhouden.

Een woordvoerder van Yandex bevestigde het incident aan Motherboard. “Op de ochtend van 1 september kreeg Yandex Taxi te maken met een poging van aanvallers om de dienst te verstoren. Een groot aantal chauffeurs kregen bulk orders om naar een specifieke wijk in Moskou te rijden”.

Hoewel het nog onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de hack, beweert de Twitterpagina van Anonymous dat het collectief achter de inbraak zat. 

Cyberoorlog

Europa bevindt zich volgens deskundigen in een heuse cyberoorlog. Groeperingen die Oekraïne steunen richten zich regelmatig op organisaties binnen Rusland. Kiev slaagde er zelfs in een internationaal IT-leger bijeen te brengen om het land te helpen zich te verweren tegen de Russische invasie.

Zo werd door hackers op “De Dag van de Overwinning” – de belangrijke Russische nationale feestdag waarmee het land zijn overwinning op nazi-Duitsland viert – de videodienst RuTube platgelegd. En in een afzonderlijk incident werden ook meerdere Russische zenders gehackt, om de kijkers berichten te tonen over de gebeurtenissen in Oekraïne. Er waren teksten te lezen als: “Je hebt bloed van duizenden Oekraïners en honderden dode kinderen aan je handen”.

Ondertussen voerden pro-Russische groepen verschillende DDoS-aanvallen uit tegen landen die Oekraïne steunen. Zo richtte het Killnet-collectief in juni zijn pijlen op Litouwen, als reactie op de Europese sancties die Moskou verhinderden om zijn exclave Kaliningrad te bevoorraden. Ook werden overheidsinstellingen in Estland onder vuur genomen, omdat die Baltische staat recent was begonnen met het verwijderen van Sovjet-oorlogsmonumenten.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20