Popgroep draagt jaarlijks 3,1 miljard euro bij aan Koreaanse economie

De popgroep BTS (Bangtan Sonyeondan) vormt een belangrijke pijler van de economie van Zuid-Korea. Bovendien is de band ook een belangrijke toeristische attractie. Dat is de conclusie van een studie door het Hyundai Research Institute. De onderzoekers voegen er aan toe dat BTS één van de meest bekende en meest waardevolle producten van de Zuid-Koreaanse muziekexport is geworden.

“De boyband BTS draagt jaarlijks een bedrag van 4,1 biljoen won – ongeveer 3,1 miljard euro – bij tot de economie van Zuid-Korea,” wordt in het rapport aangevoerd. “Daarmee heeft de popgroep voor de nationale economie evenveel waarde als zesentwintig middelgrote ondernemingen.”

“Bovendien moet worden geschat dat BTS jaarlijks ook ongeveer 800.000 buitenlandse bezoekers aantrekt. Dat vertegenwoordigt meer dan 7 procent van het totale toeristische bezoek aan het land.”

K-pop

BTS is synoniem voor een verzorgd uiterlijk en zorgvuldig gechoreografeerde dansbewegingen. Eerder dit jaar werd het septet de eerste vertegenwoordiger van de zogenaamde K-pop die helemaal bovenaan de albumcharts van de Verenigde Staten prijkte. “Dit is een duidelijk teken van de groeiende aantrekkingskracht van het genre,” zegt het Hyundai Research Institute.

“Die aantrekkingskracht heeft bovendien het merkimago van Zuid-Koreaanse producten in het buitenland gestimuleerd, waardoor BTS voor het land een waardevol economisch product is geworden. Men moet schatten dat meer dan 1 miljard dollar aan merchandising – zoals kleding, cosmetica en voedingsmiddelen – met de groep kan worden geassocieerd.

Als BTS zijn populariteit behoudt, kan worden verwacht dat de groep de volgende tien jaar een economische waarde van meer dan 35 miljard euro zal genereren.

De groep werd na een reeks audities van het Zuid-Koreaanse showbedrijf Big Hit Entertainment in het begin van dit decennium gelanceerd. In november van dit jaar verscheen hun film ‘Burn the Stage: The Movie’ wereldwijd in de bioscopen.

In de Verenigde Staten verzamelde de filmproductie op de openingsdag 1,2 miljoen dollar, met een totaal van 3,54 miljoen dollar voor het driedaagse openingsweekend. Daarmee verbrak de Koreaanse septet het record dat vier jaar geleden door de popband One Direction was gevestigd.

Bangtan Sonyeondan kan ongeveer als Kogelvrije Scouts worden vertaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20