Poolse speerwerpster veilt zilveren olympische medaille ten voordele van hartoperatie peuter

De Poolse Marie Andrejczyk won zilver in het speerwerpen op de Olympische Spelen in Tokio. Maar die medaille wilde ze niet gewoon inkaderen aan de muur. Ze veilde de medaille om geld in te zamelen voor de hartoperatie van een Poolse peuter.

Een olympische medaille winnen is voor veel atleten dé ultieme bekroning van hun carrière, maar de Poolse Marie Andrejczyk had een ander idee met haar medaille. Ze veilde haar zilveren medaille om een bijzondere reden.

Miloszek Małysa

Maria Andrejczyk veilde haar zilveren medaille voor de peuter Miloszek Małysa. Miloszek is een Poolse peuter die een levensreddende hartoperatie moet ondergaan in de Verenigde Staten. Maar die operatie kost maar liefst 328.000 euro.

De ouders van Miloszek Małysa startten een inzamelactie om het bedrag bij elkaar te verzamelen. En daar wilde atlete Maria Andrejczyk, die drie jaar geleden zelf botkanker overwon, haar steentje aan bijdragen. “Miloszek heeft een serieus hartprobleem, hij heeft de operatie nodig. Hij kreeg al een goede start door de Kubus, een jongen die het niet op tijd haalde, maar wiens ouders beslisten om het geld dat zij inzamelden door te geven aan Miloszek. Ik wil ook helpen. Daarom veil ik mijn olympische medaille.”

162.000 euro

Maria Andrejczyk hoopte met de veiling de helft van het bedrag voor de operatie bij elkaar te verzamelen. En dat lukte haar. De medaille werd gekocht door de Poolse winkelketen Zabka. De winkelketen stond er ook op dat Andrejczyk haar medaille bijhield.

In een statement op Twitter schreef de keten dat ze “geraakt waren door de mooie en extreem nobele geste van de atlete”. “We bewonderen Andrejczyk en zijn blij dat we ons steentje kunnen bijdragen”.

Door de grote donatie van Zabka en Andrejczyk staat de inzamelactie nu op 1.370.000 zloty (300.200 euro) van de nodige 1.500.000 zloty (328.000 euro).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20