Poolse schrijver riskeert 3 jaar cel omdat hij president ‘idioot’ noemde

Poolse schrijver Jakub Żulczyk wordt geconfronteerd met een potentiële gevangenisstraf van drie jaar, omdat hij zijn president, Andrzej Duda, een ‘idioot’ noemde op sociale media. Dat schrijft Associated Press. Żulczyk is bekend voor het schrijven van een roman die werd omgezet in de HBO-misdaadserie Blinded by the Lights.

Żulczyk liet deze week op Facebook weten dat een openbare aanklager in Warschau een klacht tegen hem had ingediend op basis van een artikel in het wetboek van strafrecht dat het een misdaad maakt om het staatshoofd te beledigen.

‘Andrzej Duda is een idioot’

‘Of ik schuld beken of niet, dat zal eerst de rechtbank horen, en pas daarna de media’, zegt Żulczyk.

De ‘bezwarende’ opmerking in kwestie betreft een kritische reactie van Żulczyk op een feliciterende tweet van president Duda nadat Amerikaanse media Joe Biden als winnaar van de verkiezingen uitriepen. Dat was in november vorig jaar.

Dit is wat president Duda tweette: ‘Felicitaties aan @JoeBiden voor een succesvolle presidentiële campagne. In afwachting van de nominatie door het kiescollege is Polen vastbesloten om het strategische partnerschap PL-VS op hoog niveau en van hoge kwaliteit te handhaven voor een nog sterkere alliantie.’

In reactie schreef Żulczyk: ‘Joe Biden is de 46e president van de VS. Andrzej Duda is een idioot.’

Nationale symbolen

Aanklagers zouden hun aanklacht gebaseerd hebben op de klacht van een particulier. Duda’s woordvoerder, Blazej Spychalski, vertelde dinsdag aan de Poolse nieuwssite Interia dat noch de president noch zijn kantoor partij waren in de zaak en geen verzoek hadden gedaan om de schrijver in staat van beschuldiging te stellen.

In Polen kun je dus vervolgd worden voor het beledigen van leiders en politici. Daarbovenop ook voor het beledigen van nationale symbolen, zoals vlaggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20