Poolse president stelt veto tegen mediawet onder druk van Amerikanen

De Poolse president Andzrej Duda gebruikt zijn vetorecht om de mediawet, die het uitzendrecht van zenders in handen van niet-Europese mediagroepen verbiedt, tegen te houden. TVN24, een Poolse zender in Amerikaanse eigenaren, leek hierbij het kind van de rekening te worden. Maar het is net onder Amerikaanse druk dat Duda zijn vetorecht gebruikt.

De nieuwe wet werd al goedgekeurd door het Poolse Lagerhuis, vergelijkbaar met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers. Die wet bepaalt dat niet-Europese mediagroepen wordt verboden meer dan 49 procent van de aandelen van een Poolse televisie- of radiozender in handen te hebben. Is dit wel het geval, moet het te veel aan aandelen verkocht worden aan Europese stakeholders.

TVN24

Hoewel dit een zeer brede wet lijkt, wordt er maar één bedrijf door geraakt: TVN24, een zender in handen van de Amerikaanse Discovery-groep. Dit is een zender die zich vaak kritisch uitlaat tegenover het Poolse regime, en door miljoenen Polen wordt bekeken. Logisch dus dat de regerende PiS-partij deze dan ook het liefst ziet gaan.

De goedkeuring van de wet leidde tot heel wat protest onder de Poolse bevolking, die er censuur van de regering in zagen. Ze kwamen op straat voor TVN24 en de vrijheid van meningsuiting tout court. Ook Discovery dreigde met acties: het zou Polen voor het internationaal arbitragehof slepen.

Internationaal kon het voorstel eveneens op een hoop tegenstand rekenen: onder meer de Eurocommissaris voor Waarden en Transparantie, Věra Jourová, liet haar onvrede blijken op Twitter:

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken uitte zijn ongenoegen over de wet. “De Verenigde Staten zijn enorm verontrust over de goedkeuring van deze wet. Dit ondermijnt de vrijheid van meningsuiting, verzwakt de persvrijheid en schaadt het vertrouwen van investeerders”, reageerde hij via zijn woordvoerder Ned Price.

Nu lijkt president Duda echter, onder druk van de VS, te plooien. Hij gebruikt zijn vetorecht. TVN24 mag blijven uitzenden en Discovery behoudt alle aandelen die het nu heeft. Hij kaart aan dat de wet een bedrijf raakt dat nu al op een legale manier werkt in Polen. Ook zou die wet het land ontelbaar veel geld kosten, en, hoewel hij de bezorgdheden van de Polen begrijpt, acht hij deze wet op dit moment niet nodig.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20