Poolkappen smelten nu 6 keer sneller dan in de jaren negentig

De stijgende zeespiegel is een van de meest schadelijke langetermijneffecten van de klimaatcrisis en de bijdrage van de smeltende ijskappen in Groenland en Antarctica neemt de jongste jaren spectaculair toe, blijkt uit een nieuwe analyse.

Het gemiddelde jaarlijkse ijsverlies van Groenland en Antarctica is nu 475 miljard ton – zes keer meer dan de 81 miljard ton die per jaar in de jaren negentig verloren ging. In totaal verloren de twee ijskappen van 1992 tot 2017 een hallucinante 6,400 miljard ton ijs.

De meest recente voorspelling van het IPCC voor wereldwijde zeespiegelstijging in 2100 is 53 centimeter. Maar de nieuwe analyse suggereert dat als de huidige trends doorgaan, de oceanen met nog eens 17 centimeter zullen stijgen.

“Elke centimeter stijging van de zeespiegel leidt tot overstromingen aan de kust en erosie van de kust, waardoor het leven van mensen over de hele planeet wordt verstoord”, zegt prof. Andrew Shepherd van de Universiteit van Leeds. De extra 17 centimeter zou betekenen dat het aantal jaarlijks blootgestelde overstromingen van de kust stijgt van 360 miljoen naar 400 miljoen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20