Polen wast handen in onschuld met nieuwe wet over Holocaust

Het is vanaf nu illegaal om Polen te beschuldigen van medeplichtigheid bij de vervolging van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe omstreden wet heeft na de Kamer nu ook de senaat in het land overleefd. Concentratiekampen Pools noemen mag ook niet meer. Er staan straffen op van drie jaar.

Polen zomaar beschuldigingen kan je een gevangenisstraf van drie jaar opleveren. Er is veel kritiek op de nieuwe wetgeving, vooral van Israël, omdat het bezorgd is dat de wet misbruikt zal worden om de Poolse rol bij de Jodenvervolging te ontkennen. Israël probeert de Poolse regering op andere gedachten te brengen. “Ik ben er ten zeerste op tegen. Men kan de geschiedenis niet veranderen en de Holocaust ontkennen”, zegt de premier Netanyahu. 

De Amerikanen staan aan de kant van Israël, omdat zij vrezen dat de vrije meningsuiting in het gedrang komt, maar de invoering van de wet lijkt zo goed als zeker. Toch is het historisch bewezen dat de nazi’s steun hebben gekregen in bepaalde landen waaronder Polen. “Honderdduizenden Joden zijn op Poolse bodem vermoord zonder dat ze één Duitse officier tegenkwamen”, zei de Israëlische oppositieleider Lapid nog zaterdag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20