Polen praat met potentiële partners over nucleaire samenwerking

Polen wil voor zijn energievoorziening in de toekomst gebruik maken van nucleaire centrales. Daarover voert het land momenteel gesprekken met verschillende potentiële partners. Dat heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki gezegd.

Morawiecki voegde eraan toe over de materie recent met de Franse president Emmanuel Macron en Kamala Harris, vice-president van de Verenigde Staten, te hebben gesproken. Polen is voor zijn elektriciteitsvoorziening momenteel vooral afhankelijk van centrales op steenkool of ligniet.

Onrealistisch?

“Polen wil in de toekomst op kernenergie beroep kunnen doen”, benadrukte de Poolse premier in een commentaar op de recente gesprekken met Macron en Harris. “We streven in die activiteit een nauwe samenwerking met onze partners opbouwen.”

“Daarbij wordt bekeken op welke manier de ontwikkeling van kernenergie in Polen kan worden bevorderd. Daarbij wordt tevens onderzocht welke specifieke bedrijven en technologieën kunnen worden aangesproken om de Poolse kernenergie te kunnen ontwikkelen.”

Plannen van de Poolse regering die vorig jaar bekend werden gemaakt, tonen duidelijk dat het land de intentie heeft om een zestal kerncentrales te bouwen. Polen, dat momenteel geen enkele commerciële kerncentrale heeft, zou tegen eind volgend decennium in sterke mate op eigen nucleaire energie beroep willen doen.

De intentie is om over elf jaar een eerste reactor te kunnen opstarten. Die centrale zou een vermogen tussen 1 gigawatt en 1,6 gigawatt moeten krijgen. Critici hebben echter al gewaarschuwd dat de vooropgestelde deadline onrealistisch is. 

Belchatów

Morawiecki wierp nog op te hopen dat zowel met de Verenigde Staten als met Frankrijk een nucleaire samenwerking zou kunnen worden opgezet. De Poolse regering heeft volgens hem inmiddels ook al met Zuid-Korea gepraat over de Amerikaanse nucleaire technologie die het Aziatische land heeft geïmplementeerd.

De Poolse premier voerde nog aan de gesprekken over de implementering van kernenergie te willen versnellen. “We hebben duidelijk kunnen opmerken hoe snel de samenwerking tussen Duitsland en Rusland op het gebied van energievoorziening is ingestort en daarmee in heel Europa tot ellende heeft geleid”, stipte Morawiecki nog aan.

Ongeveer 70 procent van de Poolse elektriciteit wordt momenteel opgewekt door de verbranding van steenkool en ligniet. Berucht is de krachtcentrale van Bełchatów, die een vermogen van 5 gigawatt levert. Die activiteit vormt echter een zware belasting voor het leefmilieu. Polen staat dan ook onder toenemende druk om naar duurzame alternatieven op zoek te gaan.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20