Polen en Baltische Staten ontzeggen Russische toeristen toegang tot Schengenzone

Verschillende landen, met name Polen, Estland, Letland en Litouwen, hebben besloten Russische toeristen de toegang tot hun grondgebied te ontzeggen. Dit is de nieuwste sanctiemaatregel die de landen nemen tegen Rusland, als gevolg van de invasie van Oekraïne. Binnen Europa heerst er verdeeldheid over deze maatregel.

Met de maatregel houden de landen niet enkel toeristen voor hun eigen land buiten: ook Russen die willen doorreizen naar andere landen binnen de Schengenzone, de grenscontrole-vrije zone waartoe 26 Europese landen behoren, worden niet toegelaten. Russen die toch Europa willen bezoeken, moeten dus per boot of vliegtuig reizen, of via Finland of Noorwegen omrijden.

Rationele bezorgdheden

“Het is onacceptabel dat, terwijl burgers van Oekraïne worden gemarteld en uitgemoord, burgers van agressor Rusland vrij de Europese Unie kunnen rondreizen”, zo verklaarde de Poolse regering op 8 september. “De maatregelen worden op basis van rationele bezorgdheden over de bescherming van de openbare orde en van de interne veiligheid, maar ook van de algemene veiligheid van onze gezamenlijke Schengenzone, genomen”, vervolgde de Poolse overheid zijn mededeling. Elf dagen later gaat het verbod dus in voege.

Concreet worden Russen die met een visum reizen voor toerisme, zaken, sport of culturele doeleinden niet langer toegelaten. Uitzonderingen zijn er wel voor Russen die al in de vier landen verbleven. Ook mensen die omwille van politieke redenen (die niet op eenzelfde lijn zitten als het Kremlin en moeten vluchten) of om humanitaire redenen moeten reizen, worden wel toegelaten.

Wat met Finland?

In Finland verwacht men de gevolgen van het verbod door Polen en de Baltische Staten te voelen: de Russische stad Sint-Petersburg ligt nog geen 200 kilometer verwijderd van de grensovergangen met het zuiden van Finland. Taneli Repo, de woordvoerder van de Finse grenswacht, liet aan het Finse persagentschap STT weten zich geen zorgen te maken over een mogelijke drukte.

Aan de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Pekka Haavisto, werd gevraagd of Finland ook aan een toeristenverbod dacht, zoals de landen aan de overkant van de Finse Golf. De minister gaf aan te wachten op Europese richtlijnen, maar “we zijn klaar voor strengere maatregelen”, klonk het.

Europa is voorlopig nog niet klaar voor een toeristenban. Wel maakten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het op 31 augustus moeilijker voor Russen om een visum te krijgen, maar tot een echt verbod kwam het voorlopig niet. Onder meer Frankrijk en Duitsland waarschuwden toen dat een verbod ertoe kan leiden dat Rusland zich nog meer in de slachtofferrol wentelt en zo meer bondgenoten vindt.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20