Hendrik Vos ziet gepolariseerd Polen na massale demonstratie: “Oppositiecampagne krijgt boost kort voor verkiezingen”

Twee weken voor de verkiezingen in Polen staat het land in rep en roep. In de hoofdstad Warschau werd een massale betoging gehouden tegen de regering. Politicoloog en Europakenner Hendrik Vos legt uit waar het gevoel van onvrede vandaan komt.


Beluister hier het volledige interview met Hendrik Vos:


Vooruitblik: De Polen gaan op 15 oktober naar de stembus. Volgens Vos is het land erg gepolariseerd. De conservatieve rechtse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid en een groot oppositieplatform, de Burgercoalitie, staan lijnrecht tegenover elkaar.

  • Vos: “Een aantal partijen die rond de Burgercoalitie staan, hebben het gevoel dat Polen de verkeerde kant op gaat en een aantal rechten en vrijheden worden teruggeschroefd. Zij willen zich daartegen verzetten. Die oppositiegroepen hebben een grote oproep gedaan om te komen betogen. Dat was vorig weekend, er zijn best wel veel mensen op afgekomen.”
  • “Jongere Polen voelen zich niet heel sterk verbonden met de machthebbers van het moment. Die groep is nu op straat gekomen. Het zou de grootste betoging zijn die ooit in Warschau heeft plaatsgevonden. Dat geeft de oppositiecampagne een boost, zo kort voor de verkiezingen.”

Peilingen minder voorspelbaar

  • “De peilingen voorspellen dat de huidige regeringspartijen er nog eens een termijn zou kunnen bijdoen. Dat zou dan betekenen dat de regering aan een derde termijn kan beginnen. Dat is voor Polen redelijk ongezien, want meestal verschuift het machtsevenwicht. De oppositie zet zich schrap en en is niet van plan om zomaar over zich heen te laten lopen.”
  • “Er zijn een aantal punten die de oppositie heel principieel niet wil accepteren. Dat gaat ook over ethische kwesties, bijvoorbeeld het recht op abortus. Er wordt heel sterk op gemobiliseerd en dat maakt dat de opkomst wel eens heel hoog kan zijn. Dan kan de uitslag misschien toch minder voorspelbaar zijn dan de peilingen op dit moment lijken te suggereren”, denkt Vos.
Meer